Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Homepass vormt digitaal paspoort van je woning

Gerelateerde onderwerpen :

Homepass vormt digitaal paspoort van je woning

© Andy Dean Photography

Zowat 135.000 Belgische gezinnen kunnen weldra hun woning sneller verkopen dankzij een Homepass. In dit unieke digitale paspoort voor je woning kan je alle vereiste documenten (vergunningen, keuringsbewijzen, notariële akten, grondplannen, woonleningen, brandpolissen, certificaten en zelfs garantiebewijzen voor o.a. ketels, boilers en wasmachines) verzamelen en delen. Omdat Homepass alles op één locatie bundelt, kunnen alle partijen vlotter informatie uitwisselen en kunnen ook huizenjagers sneller een beter beeld van een pand krijgen. De nieuwe toepassing wordt in januari in ons land gelanceerd via het vastgoedplatform Immovlan i.s.m. ontwikkelaar Besix Red.

Wie vandaag een woning wil verkopen, moet tal van officiële documenten verzamelen, updaten en uitwisselen. Dat is een hele administratieve klus waarbij tal van telefoontjes, e-mails en bezoeken soms weken in beslag nemen. Om alles een stuk sneller te doen verlopen, lanceert de Antwerpse start-up Homepass een digitaal paspoort voor het huis waarin alle benodigde papieren op één centrale plek digitaal worden gecentraliseerd.

“Het grote voordeel van dit digitale paspoort is dat o.a. huiseigenaars, notarissen, makelaars, banken en overheden zonder veel tijdverlies met elkaar kunnen communiceren en alle noodzakelijke documenten onmiddellijk kunnen uitwisselen en updaten. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om via deze weg een verkoopovereenkomst te ondertekenen”, meent Sacha Verveckken, ceo van Homepass.

135.000 gezinnen

Vanaf januari wordt het digitale paspoort officieel gelanceerd. Via het vastgoedplatform Immovlan, dat een exclusieve samenwerking met de start-up heeft gesloten, krijgen de eerste 135.000 Belgische gezinnen al een Homepass. Concreet ontvangt elke woning die op de zoekertjessite te koop wordt gezet automatisch een digitaal paspoort, dat wordt beveiligd door o.a. een elektronische handtekening. Vervolgens kan de eigenaar zijn Homepass activeren en er de eerste documenten in uploaden.

“Hierbij blijft de eigenaar van de woning te allen tijde baas over dit paspoort: hij bepaalt wie er toegang toe krijgt en wanneer en hoeveel informatie zichtbaar is. De eigenaar kan er overigens zoveel documenten in opslaan als hij wil (garantiebewijzen, elektriciteitsplannen, …) zolang ze maar met het huis te maken hebben. Het is trouwens altijd handig om zulke documenten snel bij de hand te hebben”, oppert Eric Spitzer, ceo van Immovlan. Verkopers kunnen ook huizenjagers tijdelijk toelaten om een gedeelte van het paspoort in te kijken. Dat kan meer vertrouwen kweken en een verkoop versnellen.

Na de lancering via Immovlan kunnen ook Belgen die niet van plan zijn om hun huis te verkopen een Homepass aanschaffen. Het digitale paspoort kan immers eveneens handig zijn voor wie verbouwt of vernieuwt, bv. om samen met zijn verzekeraar snel na te gaan of de brandpolis alles nog voldoende dekt.

Kostprijs

Wie een Homepass activeert, betaalt hiervoor 15 € per jaar of 1,25 € per maand en wie op Immovlan publiceert met een betalende advertentie krijgt het digitale paspoort zelfs één jaar lang gratis. Je kan steeds beslissen om het abonnement op te zeggen; het paspoort blijft dan passief bestaan. De eigenaar kan bovendien altijd persoonlijke documenten uit het paspoort verwijderen, zoals loonfiches die een kredietverstrekker wilde inkijken bij de aankoop van de woning.

Documenten die eigen zijn aan het huis zoals notariële akten, bodemattesten en energieprestatiecertificaten zal je echter niet kunnen verwijderen. Wie een huis koopt, wordt immers ook de nieuwe eigenaar van het unieke paspoort en zal deze documenten nodig hebben.

In Vlaanderen werkt de overheid overigens ook al een tijdje aan een zogeheten Woningpas, waarin wel alleen overheidsdocumenten worden opgeslagen. Die pas kan perfect in een Homepass worden geïntegreerd, menen de initiatiefnemers achter de Homepass.

Start-ups

Het is niet de eerste keer dat Immovlan samenwerkt met een start-up; zo sloot het bedrijf vorig jaar nog een partnership met de succesvolle mobiele applicatie Ozaam. Ook vastgoedspecialist Besix, dat sterk heeft geïnvesteerd in Homepass, steunt al geruime tijd actief vernieuwende start-ups.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels