Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publireportage

Holcim helpt de natuur met drainerend beton Hydromedia®

Gerelateerde onderwerpen :

,
Holcim helpt de natuur met drainerend beton Hydromedia®

De Holcim Group heeft onlangs aangegeven nog meer aandacht te gaan besteden aan het behoud van de natuur, door de biodiversiteit en het water in stand te houden en waar nodig te herstellen, en meer natuur in de steden te brengen. Het drainerend beton Hydromedia® is één van de middelen om deze ambitie te verwezenlijken. Het laat rechtstreekse infiltratie en buffering van regenwater toe en draagt zo bij tot het verkleinen van overstromingsrisico’s en de aanvulling van het grondwaterpeil. We gingen zelf een kijkje nemen.

In het kader van de werkzaamheden ter hoogte van de samenvloeiing van de Maas en de Samber in Namen, werd de Ferdinand Courtoy-kade vernieuwd tot een aangename promenade. De stad koos voor Hydromedia® om de watertoevoer naar de wortels van jonge bomen te garanderen. Dankzij het vlakke wegdek kan men comfortabel fietsen of een kinderwagen voortduwen. De gekozen okerkleur geeft een natuurlijke toets in het hart van de stad.

Visueel afbakenen

Het wetenschapsmuseum Parc d'Aventures Scientifiques (PASS) in Frameries koos Hydromedia® om nieuwe voet- en fietspaden aan te leggen op de parking van de grote site. De natuurlijke lichte kleur van dit beton maakt het mogelijk het voetgangersgebied visueel af te bakenen van dat van de auto's. In een stedelijke omgeving helpt deze lichte kleur, in combinatie met het verschijnsel van evapotranspiratie, het hitte-eilandeffect te verminderen, anders gezegd: de temperatuurstijging bij warm weer te temperen.

Sportvelden aanleggen

Holcim is ook gevraagd om Hydromedia® te leveren om sportvelden aan te leggen, zoals bij de Sint-Carolusschool in Puurs. Sportvelden zijn bij uitstek grote oppervlakken waar een verbetering van de doorlatendheid een groot verschil uitmaakt. Bij sportvelden is de snelle droging tevens een troef om een frequenter gebruik toe te laten en zo de rentabiliteit te verbeteren. Sportvelden van Hydromedia® kunnen met matten worden bedekt of in hun oorspronkelijke staat gelaten worden.

Parkeerterreinen

Parkeerterreinen zijn andere uitgestrekte oppervlakken die gewoonlijk waterondoorlatend zijn. Een privé-organisatie in Brussel heeft haar parkeerterreinen en toegangswegen in Hydromedia® ingericht.

Particuliere keuzes

Talrijke particulieren hebben opritten, terrassen en looppaden laten aanleggen, zowel uit persoonlijke keuze en overtuiging van de noodzaak om water lokaal te infiltreren, als op grond van de voorschriften van de plaatselijke overheden.

Nog veel andere functies

Naast de primaire functies van infiltratie en buffering van regenwater, wat de natuur ten goede komt, biedt het drainerend Hydromedia® zoals we konden waarnemen nog vele andere functies, onder andere op het gebied van esthetiek, comfort, veiligheid en zelfs rendabiliteit.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Het heraangelegde plein op de kruising van de Brusselsepoortstraat en de Sint-Lievenspoortstraat, bij basisschool De Zonnepoort in Gent, beschikt sinds kort over zitbanken en ornamenten van duurzaam beton. De stad Gent zet daarmee een nieuwe[…]

Geslaagde editie van Concrete Day in Leuven

Geslaagde editie van Concrete Day in Leuven

HeidelbergCement kiest voor Renault Trucks

HeidelbergCement kiest voor Renault Trucks

Holcim opent nieuwe betoncentrale in Antwerpen

Holcim opent nieuwe betoncentrale in Antwerpen

Meer artikels