Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hogeschool PXL start met bouwopleiding in afstandsonderwijs

Hogeschool PXL start met bouwopleiding in afstandsonderwijs

© Kris Van de Sande

Vanaf september 2018 biedt Hogeschool PXL zijn bestaande bouwopleiding ook in afstandsonderwijs aan, met een minimum aan contacturen. Concreet zal het afstandsprogramma neerkomen op een verregaande vorm van begeleide zelfstudie, hoofdzakelijk op het tempo van de student, die zijn studies - al naargelang het gekozen tijdspad - over drie of vier jaar kan spreiden.

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld avondonderwijs willen we het aantal verplichte contactmomenten tot een minimum reduceren. Aan examenmomenten en enkele praktische vaardigheden, zoals topografie of een betonlabo, kunnen we niet tornen, maar voor de rest verlopen opvolging en communicatie tussen student en docenten zo veel mogelijk vanop afstand, via onze digitale platformen. De inhoud blijft even praktijkgericht, met projecten op basis van reële dossiers uit de praktijk en coaching door werkveldprofessionals. Alleen de communicatie verloopt anders”, zegt Greet Frederix, docent bouw.

“De studenten zijn uiteraard welkom om lessen te volgen en mee op werfbezoek te gaan, maar strikt noodzakelijk is dat niet. Danzij 360°-beelden en virtual reality-software kunnen we onze studenten immers virtuele werfbezoeken laten uitvoeren. Ook hebben onze buren en collega’s van Confederatie Bouw Limburg in hun Bouwcampus een webinarruimte waarvan we gebruik mogen maken,” aldus Frederix.

Interesse

Op die manier speelt de hogeschool in op de trend van levenslang leren waarin zeker niet alleen 18-jarigen een hogeschoolopleiding starten. “We merken al enkele jaren dat niet enkel 18-jarigen interesse hebben in onze opleiding, maar dat ook andere profielen zich steeds vaker aanmelden. Dat kan gaan van werknemers in de bouw die hogerop willen en daarvoor een extra diploma nodig hebben, maar ook werklozen die zich willen omscholen naar de bouwsector of oudere studenten die school, gezin en werk willen combineren”.

“Het zijn die doelgroepen die we met onze opleiding in afstandsonderwijs tegemoet willen komen. Wat de omscholing van werklozen betreft, hebben we al twee jaar een zeer succesvol voltijds dagtraject in samenwerking met de VDAB, maar nu richten we ons dus ook op die mensen die professioneel en privé niet de mogelijkheid hebben om van maandag tot vrijdag op de schoolbanken te zitten,” vervolgt Greet Frederix.

Blijvende nood

Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw-Limburg vindt de PXL-opleiding in afstandsonderwijs een goede zaak in het belang van de Limburgse bouwbedrijven. De bouwsector is continu op zoek naar onmiddellijk inzetbare, goed gekwalificeerde werknemers, zoals werfleiders, werkvoorbereiders, bouwtechnisch tekenaars, calculators, inkopers, technisch-commerciële medewerkers, enz.

“Om die vacatures in te vullen, moeten we inderdaad inzetten op levenslang leren, omscholing en professionalisering, want met jongeren alleen raken niet alle plaatsen ingevuld. Het is mooi dat PXL die maatschappelijke rol mee wil opnemen”, aldus Slaets. Studenten met interesse in de PXL-bouwopleiding in afstandsonderwijs zullen vooraf uitgenodigd worden voor een intakegesprek.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwunie Limburg bekroont beste architectuurproject met baksteenaward

Bouwunie Limburg bekroont beste architectuurproject met baksteenaward

Bouwunie Limburg organiseert reeds enkele jaren de wedstrijd ‘Het beste bouwteam’, waarbij vooral de nadruk lag op de samenwerking en communicatie tussen de leden van een bouwteam bij de realisatie van een bouwproject. De winnaar[…]

Bouw fietsbrug in Helchteren-Noord zal een jaar duren

Bouw fietsbrug in Helchteren-Noord zal een jaar duren

Tessenderlo en Ham zetten eerste stap naar fusie

Tessenderlo en Ham zetten eerste stap naar fusie

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Meer artikels