Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hogere energiefactuur voor wie goedkoop koopt of huurt

Hogere energiefactuur voor wie goedkoop koopt of huurt

Hoe goedkoper de woning, hoe meer energie ze verslindt. 'Betaalbare' woningen van 200.000 ' of met een huurprijs van 500 ' per maand hebben een gemiddeld energiepeil van 500 kWh/m², wat bijzonder slecht kan genoemd worden. Stijgt de prijs, dan neemt in Vlaanderen ook de energiezuinigheid toe. Dat geldt zeker voor huizen en appartementen die te huur staan, en in mindere mate voor de koopmarkt. Tot die vaststelling komt Dewaele Groep, één van de grote vastgoedgroepen in ons land, op basis van een analyse van 4.500 transacties.

Hoe energiezuinig is een woning' De vraag wordt steeds vaker gesteld door huizenjagers. Niet onlogisch, want de energiekosten wegen steeds zwaarder door op het totale woonbudget. Dewae­le Groep onderzocht daarom bij ruim 2.500 verhuringen en 2.000 verkopen in welke mate de energiescore echt een rol speelt. Het gaat om een representatieve steekproef, waaruit een aantal interessante conclusies getrokken kunnen worden.

Huizen met een verkoopprijs tussen 100.000 en 200.000 ' hebben een gemiddelde energiescore van 516 kWh/m². Appartementen uit diezelfde prijsklasse behalen een gemiddelde energiescore van 256 kWh/m². In vergelijking met nieuwbouw - waar de energiescore vaak onder de 100 kWh/m² ligt - is dat niet bijster goed. Gaan we kijken bij de iets duurdere panden die te koop staan, dan zien we de energie-efficiëntie met 20% toenemen. Huizen met een prijskaartje van 300.000 tot 400.000 ' hebben een energiescore van 387 kWh/m². Bij appartementen uit dit prijssegment mag je rekenen op een energiescore van 207 kWh/m².

'Afhankelijk van de verkoopprijs is er dus een verschil inzake energiezuinigheid. Hoe duurder, hoe beter. Maar het verschil is vaak zo beperkt dat het niet opweegt tegen de meerprijs die kopers van een duurder pand moeten betalen. Dat zorgt ervoor dat kopers nog altijd veel meer rekening houden met de oppervlakte en ligging van een woning dan met de energiezuinigheid', verklaart Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Groep.

Ook opvallend: over alle prijsklassen heen scoren appartementen een stuk beter op energiezuinigheid dan huizen. Zo schommelt de gemiddelde energiescore bij koopappartementen tussen 220 en 260 kWh/m². Bij woningen ligt ze tussen 350 en 520 kWh/m². Huurders houden veel meer dan kopers rekening met de factor energiezuinigheid. Dat is geen toeval, want op de huurmarkt geldt meer dan ooit de regel 'hoe hoger de huurprijs, hoe energiezuiniger het pand'.

Wie een woning voor 500 ' per maand of minder huurt, krijgt daarvoor een pand met een gemiddelde energiescore van 525 kWh/m². Voor appartementen in dezelfde prijsklasse ligt de energiescore op 325 kWh/m². Wie maandelijks 700 ' huurgeld betaalt, kan echter al 30 tot zelfs 40% meer besparen in zijn energiefactuur. Zo vind je voor 700 ' per maand in Vlaanderen een huurappartement met een gemiddelde energiescore van 200 kWh/m² of minder, wat zeker niet slecht is.

'Anders dan kopers weten huurders zeer goed dat een hogere huurprijs vaak ook wordt gecompenseerd door een lagere energiefactuur. Uiteraard moet het financieel allemaal haalbaar zijn, maar we zien dat op de private huurmarkt wel vaker rekening wordt gehouden met de energiescore van een pand. Liever een klein energie-efficiënt appartement dan een grote woning die energie vreet, zo redeneren steeds meer huurders. Ook voor verhuurders is dit belangrijk om weten. Wie in zijn huurpand investeert, weet dat het sneller verhuurd raakt en kan een hogere huurprijs vragen, terwijl dat bij een verkoop dikwijls minder het geval is', aldus Filip Dewaele.

Dewaele Groep bestaat uit drie afdelingen, waarbij Dewaele vastgoed & advies bekend is voor de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Daarnaast is Turner actief in bedrijfsvastgoed en staat De Syndic in voor het beheer van mede-eigendom. Dewaele Groep bemiddelt jaarlijks in zowat drieduizend transacties en is één van de grootste vastgoedspelers op de residentiële markt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af