Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hogere btw is kaakslag voor de bouw

De regering denkt eraan om de verlaagde btw van 6% naar 8% te brengen als één van de middelen om de verlaging van de lasten op arbeid te compenseren door andere inkomsten. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, noemt het voorstel een kaakslag voor de bouw.

'Dit voorstel, gekoppeld aan een verlaging van de btw van 12% naar 8%, is nadelig voor de activiteit en de werkgelegenheid in de bouw. Het zou betreurenswaardig zijn om te zien dat de regering kiest voor een piste die de Belgische bouw elke kans ontneemt om een hefboom te vinden voor het herstel van de concurrentiekracht, aldus de Mûelenaere.

De btw-verhoging zal volgens de Confederatie Bouw een negatieve impact hebben op de sector van de renovatie van woningen, die al geraakt werd door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief vanaf 2016 alleen toe te staan voor woningen ouder dan tien jaar (in plaats van vijf jaar vandaag). Daarnaast zullen de opbrengsten van deze btw-verhoging dienen om een lastenverlaging te financieren die maar een kleine impact zal hebben op de bouw.

'De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. De sector heeft dus nood aan een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. De regering is op de hoogte van deze eis en van de drastische gevolgen voor de bouwsector als hier geen gevolg aan wordt gegeven', besluit Robert de Mûelenaere.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds