Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hogebrug afgesloten vanaf half februari

Begin januari startte de eerste fase van de Leiewerken in Harelbeke, die worden uitgevoerd door de thv Leieland (Herbosch-Kiere, Jan De Nul, Aelterman, Fabricom). Waterwegen en Zeekanaal nv start met de bouw van de tijdelijke stuw op het Moleneiland en ook de afbraak van de Hogebrug wordt voorbereid. Vanaf midden februari wordt de brug afgesloten voor alle verkeer en starten de afbraakwerken. De bouw van de nieuwe brug zal ongeveer één jaar in beslag nemen. Voor fietsers en voetgangers wordt een noodbrug voorzien. Op 5 januari startte waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal nv op het terrein met de eerste fase van de werkzaamheden in Harelbeke. De aannemer begint op het Moleneiland, waar de tijdelijke stuw gebouwd wordt. Gelijktijdig wordt gewerkt aan het bedrijf Geldof, waar een nieuwe kaaimuur komt.

Ook de afbraak van de Hogebrug werd begin dit jaar voorbereid. Door de start van deze werkzaamheden naar 2015 te verschuiven, kwam de waterwegbeheerder tegemoet aan de bezorgdheid van de handelaars om het verkeer aan de brug niet te onderbreken tijdens de eindejaarsperiode. Tegelijk werd zo vermeden dat de werkzaamheden tijdens de startfase enkele weken stilliggen door de bouwvakantie.

In januari wordt aan de brandweerkazerne de tijdelijke noodbrug voor fietsers en voetgangers geplaatst. De brug zelf wordt vanaf half februari afgesloten voor het verkeer, waarna de afbraak kan beginnen. Volgens de huidige planning kan de nieuwe brug begin 2016 opengaan voor het verkeer.

Om de werkzaamheden voor te stellen, werd een groot schaalmodel gemaakt dat een blikvanger vormde op de infomarkt eind september 2014. Hiervan is nu ook een filmpje op http://youtu.be/gJ_0iNk5ktk.

De Leiewerken in Harelbeke passen in het Europees gesubsidieerde project Seine-Schelde. De vaarweg tussen de Seine en de Schelde wordt aangepast aan grotere schepen. Door het project wordt de binnenvaart een volwaardig alternatief voor het goederenvervoer op de weg, wat moet leiden tot minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu. In Harelbeke komt o.m. een nieuwe sluis, een stuw met vispassage; er komen nieuwe bruggen en het Moleneiland wordt heringericht. De Leiewerken zullen Harelbeke grondig vernieuwen en diens banden met de Leie weer nauwer aanhalen. Meer achtergrondinfo vind je op www.seineschelde.be en www.facebook.com/seinescheldeharelbeke

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Op 25 september wordt het kwaliteitslabel GroenGek(l)eurd voor de professionele tuinaannemer voorgesteld. Het gaat om een onafhankelijk label waarmee tuinaannemers zich op een transparante, professionele en duurzame manier kunnen onderscheiden[…]

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen