Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hitachi heeft rupsgraver met automatische besturing

Gerelateerde onderwerpen :

,
Hitachi heeft rupsgraver met automatische besturing

Hitachi Construction Machinery (Europe) heeft zopas in Amsterdam de ZX210X-6 voorgesteld. Als eerste 3DMC (3D Machine Control) rupsgraafmachine van Hitachi met automatische besturing in Europa zal dit type volgens het Japanse merk grote gevolgen hebben voor bouwwerkzaamheden en civieltechnische projecten. Niet alleen gaat de efficiëntie er aanzienlijk op vooruit (met zowat 30 tot 50%), ook de veiligheid wordt vergroot en het bedienen door de machinist eenvoudiger. De ZX210X-6 heeft Hitachi’s meest geavanceerde technologie en is daarmee één van de meest nauwkeurige modellen op de markt.

Dankzij de semi-automatische besturing van de hoofdgiek en lepelsteel wordt een hoge mate van precisie gegarandeerd. Daardoor moet minder werk te worden herhaald en kunnen projecten veel sneller worden voltooid, met lagere bedrijfskosten en minder uitstoot als resultaat. Daarnaast levert de grote nauwkeurigheid van de ZX210X-6 een positieve bijdrage aan de veiligheid op bouwplaatsen. Doordat hij is ontworpen met het oog op bedieningsgemak en is voorzien van gebruiksvriendelijke functies, maakt hij het werk voor de machinist ook gemakkelijker.

Ongeëvenaard

Eén van de functies waardoor de ZX210X-6 sneller werkt dan diens conventionele evenknie is het vasthouden van de bakhoek. Daardoor kunnen bijvoorbeeld hellingen met minder bewegingen worden afgewerkt, omdat de hoek van de bak constant blijft en de machinist zich volledig kan concentreren op de bediening van de graafarm. Een tweede voorziening is de bescherming tegen onnodig diep graven, waardoor machinisten veel gemakkelijker en efficiënter kunnen werken. De positie van het bakmes wordt automatisch bestuurd, opdat deze het oppervlak perfect volgt.De sensoren op het chassis, de hoofdgiek, de lepelsteel en de bak van de ZX210X-6 behoren tot de snelste op de markt. Hierdoor kunnen de stand van de graafmachine en de hoek van de giek nauwkeurig worden gemeten. Zij werken perfect samen met de hydraulische besturingseenheid. In combinatie met de befaamde hydraulische eigenschappen van Hitachi geeft dit de tussen 22 en 23,4 ton wegende ZX210X-6 een voorsprong op zijn concurrenten, zo stelt de constructeur trots vast. De enige merken die in deze klasse een tegenhanger leveren, zijn Komatsu met de PC210LCi-10 en Caterpillar met de Next Generation-modellen 320 of 323.

De positionering van de ZX210X is uiterst nauwkeurig te bepalen met het volledig geïntegreerde 3D-GPS-systeem van Trimble. De ICT machine kan civieltechnische ontwerpgegevens in 3D downloaden via internet of usb, waarna de positie en de hoogte van de rupsgraver via de sensors worden bepaald door een satelliet. Het 2D-systeem gebruikt daarentegen coördinaten die worden berekend op basis van ontwerptekeningen en data die handmatig door de machinist in de monitor worden ingevoerd. Daarbij wordt de machine als referentiepunt gebruikt en wordt informatie uit de sensors gehaald. Als het 2D-systeem wordt gebruikt moeten er meer meetpaaltjes op het terrein worden geplaatst dan bij 3D-gps-machinebesturing.

Gebruiksvriendelijk

De gemakkelijk afleesbare touchscreenmonitor van 25 cm in de cabine van de ZX210X-6 is een schoolvoorbeeld van gebruiksvriendelijkheid. Het scherm is ontwikkeld in samenwerking met Trimble en wordt door Hitachi reeds in de fabriek gemonteerd. Het werkt net als een smartphone. De machinist kan het beeld van de machine 360° draaien en eenvoudig in- of uitzoomen om de voortgang meer in detail te bekijken. Het beeld kan worden aangepast aan de voorkeuren van de machinist en er kunnen twee of drie weergaven tegelijk worden getoond.

De introductie van de ZX210X-6 op de Europese markt is een belangrijke mijlpaal voor Hitachi Construction Machinery in de bredere context van de ontwikkeling van ict-oplossingen voor de bouw en het toenemende gebruik van BIM-modellen (Bouw Informatie Model) binnen de sector. “De ZX210X-6 graafmachine heeft een centrale rol binnen de ict-oplossingen van Hitachi voor de bouw, die mensen, informatie, processen en technologie met elkaar verbinden voor een veilige en productieve werkomgeving. Hij is nauwkeuriger dan zijn concurrenten en technologisch de meest geavanceerde graafmachine van Hitachi op dit moment”, stelt Wilbert Blom, productmanager bij HCME. - KB
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Succesvolle Demo Days in Boussu

Succesvolle Demo Days in Boussu

Met de laarzen doorheen het stof trotseerden de zowat 4.500 bezoekers van Demo Days een parcours van 3 km langs de exposanten doorheen de Terril Saint-Antoine in Boussu. Deze succesvolle opkomst betekent een stijging van het aantal bezoekers met[…]

19/09/2022 |
Cebeko is dealer van Doosan

Cebeko is dealer van Doosan

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Meer artikels