Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hita wil aardwarmte commercialiseren

Gerelateerde onderwerpen :

Hita wil aardwarmte commercialiseren

Hita, een pas opgerichte spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), wordt het eerste bedrijf in ons land dat aardwarmte gaat commercialiseren. Bij diepe geothermie wordt zeer heet water opgepompt dat vervolgens gebruikt wordt voor de verwarming van gebouwen. Een eerste project is gepland in de regio Turnhout waarvan de oplevering voorzien is in 2024. Hita wil tegen 2030 een tiental geothermische centrales bouwen. Per centrale zullen twee putten van 2 tot 5 km diep worden geboord, afhankelijk van waar water van meer dan 95° C wordt gevonden. De tien centrales samen kunnen 600.000 MWh aan groene energie produceren, voldoende om 40.000 woningen te verwarmen en 15.000 woningen van elektriciteit te voorzien.

De totale investering voor de tien centrales wordt geraamd op 230 miljoen €, waarvan 100 miljoen € voor boringen. De prijs van een warmtecircuit met een lengte van 10 tot 20 km bedraagt 1,5 miljoen € per km. Per project zullen investeerders worden gezocht. Hita doet het volledige voorbereidende werk tot het boren en bouwen. Voor een eerste project in Turnhout gaat Hita in zee met drie ondernemers die samen 3,8 miljoen € investeren. Het gaat om Vic Swerts van de siliconenproducent Soudal uit Turnhout, Jan Tormans van de Tormans Group uit Geel en Paul Lauwers van de ramen- en deurenproducent Profel  Group uit Pelt.

“Via de proefboringen op de Balmatt-site in Mol weten we dat het technisch kan. We willen in de streek graag een nieuwe economie creëren rond diepe geothermie. Via projecten in de Kempen willen we de technieken nu valoriseren. De bedoeling is vooral om in de omgeving van elke centrale een netwerk voor de distributie van heet water uit te rollen voor de verwarming van gebouwen, niet om via stoom elektriciteit te gaan produceren. In eerste instantie gaan we met lokale overheden praten; hun steun is onontbeerlijk. In Turnhout heeft het stadsbestuur geothermie ingeschreven in het beleidsplan. Samenwerkingen met burgercoöperaties zoals die nu al gebeuren met windmolenprojecten worden evenmin uitgesloten”, zegt Geert De Meyer, gedelegeerd bestuurder van Hita en projectleider geothermie bij de VITO.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit najaar een nieuwe oproep groene warmte, restwarmte en warmtenetten. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht wordt extra budget ter beschikking gesteld voor toekomstgerichte[…]

01/06/2021 | verwarminggroene energie
Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Meer artikels