Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Historische havenkraan verplaatst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Historische havenkraan verplaatst

Foto: Haven van Brussel.

De Haven van Brussel liet op 11 december een historische kraan verplaatsen in de voorhaven van Brussel, van de rechteroever naar de linkeroever van het kanaal. Deze verplaatsing gebeurde via het water.

Om deze operatie uit te voeren, werd de 25 m hoge kraan, met een gewicht van ongeveer 300 ton, op een ponton geladen met een self propelled modular transporter (spmt). Eenmaal geladen, legde het ponton een afstand van ongeveer 500 m af om het kanaal over te steken om vervolgens de kraan te lossen op haar nieuwe locatie; de linkeroever van de voorhaven. De verplaatsing werd uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf ALE Heavy Lift.
 
De verplaatsing van deze historische kraan maakt deel uit van een globaal stedenbouwkundig integratieproject voor het kanaalplan en het beeldkwaliteitsplan en beoogt de bouw van een skatepark en de ontwikkeling van de oevers en het fietspad tussen dit nieuwe skatepark en de Brussels Cruise Terminal, de passagiersterminal van de haven van Brussel. Die werken worden uitgevoerd door de firma Hertsens.

Skatepark

Het skatepark zal een totale lengte hebben van 55 m, een maximale breedte van 13 m en een ‘bowl’ met een diameter van 10 m. Het einde van de werken aan dit nieuwe gewestelijke skatepark is voorzien voor eind 2020.
 
De kraan waaronder het skatepark zal worden gebouwd is een oude industriële kraan uit de jaren ’50 van vorige eeuw en werd tot in de jaren ‘90 gebruikt in de haven.
 
De Haven van Brussel beschikt nog over twee andere erfgoedkranen: één bevindt zich op de Akenkaai (Bécodok) en de andere staat aan het Biestebroeckdok in Anderlecht.  

De totale kostprijs van het project (verplaatsen van de kraan, bouw van het skatepark en herinrichting van de oever) bedraagt 1,3 miljoen €, gedeeltelijk gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels