Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Het voormalige Sint-Jozefsinstituut aan de Burchtstraat wordt vanaf 2022 omgebouwd en uitgebreid tot een nieuwe woonsite. Projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed nam Architectenbureau 360 Architecten onder de arm om de oude schoolgebouwen nabij het Begijnhof om te vormen tot een project dat historische architectuur combineert met hedendaags comfort.
Het nieuwe woonproject krijgt als naam ‘De Gaanderij’ en omvat ongeveer 90 appartementen en woningen. In totaal worden negen gebouwen gerealiseerd. Doordat alle gebouwen hun unieke en soms zelfs historische karakteristieken hebben, omarmen ze elk een eigen identiteit. Dat maakt het project tot een woonplek voor zowel jonge koppels, alleenstaanden en gezinnen met kinderen.
 
Ontwerp
 
De historische gebouwen vormden de inspiratie voor Architectenbureau 360 Architecten om een idyllisch plekje midden in de stad te creëren. De bedoeling is om de geschiedenis van het einde van de zestiende eeuw tot nu in leven te houden, zonder in te boeten aan comfort. Van de oude schoolgebouwen, die dateren van 1904 en 1914, zal de oorspronkelijke architectuur dan ook sterk aanwezig blijven.
 
“Zo willen we de charme en eigenheid van de site bewaren, en tegelijkertijd schrijven aan een kwalitatief woonverhaal. Daar spelen onder andere de karaktervolle detaillering en hoge plafonds een belangrijke rol in”, zegt Jan Mannaerts van 360 Architecten.
 
“De Gaanderij bevindt zich in de levendige en gezellige stadskern van Herentals, op zowat 500 m van de Grote Markt en op vijf minuten wandelafstand van het station. “Het woonproject biedt ook voldoende ruimte voor rust en sereniteit. Zo worden de vroegere speelplaatsen volledig groen ingericht. Bovendien wordt de woonwijk zelf verkeersvrij gemaakt”, besluit David Van den Heuvel.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels