Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hij rijdt autonoom!

Het zou best wel eens kunnen dat trucks en auto's in de toekomst op onze wegen rijden zonder dat er iemand achter het stuur zit. Diegene die daar normaal behoort te zitten, zal zich immers bezighouden met andere taken dan het rijden...

Zelfrijdende systemen maken steeds meer opgang, en dat zowel bij Volvo als bij Mercedes-Benz. De constructeur uit Stuttgart nodigde onlangs de pers - en de politieke overheden - uit om de Future Truck 2025 te ontdekken op een stuk autosnelweg... dat nieuw aangelegd werd.

Concreet gaat het zo: de chauffeur activeert het 'Highway Pilot'-systeem en het stuur voert lichte stuurcorrecties uit, die gebaseerd zijn op de bevindingen van sensoren en een computer. De truck van de toekomst is uitgerust met toptechnologie zoals een radar vooraan en één aan elke zijkant, een camera achter de voorruit, 3D-kaarten en zowel 'Vehicle to Vehicle' (V2V)- als 'Vehicle to Infrastructure' (V2I)-communicatie. De informatie wordt weergegeven op een kleurenscherm met hoge resolutie en de centrale console doet dienst als voornaamste besturings- en communicatie-instrument in de vrachtwagen.

De truck rijdt constant 85 km/u en houdt permanent 60 m afstand tot zijn voorganger en blijft op die manier netjes binnen zijn rijstrook. De technologie corrigeert het gevolgde traject sneller en doeltreffender dan de beste chauffeur dat zou kunnen.

Het kan echter altijd nog beter, want het scherm van de Future Truck 2025 kondigt zelfs aan wanneer een interventievoertuig nadert, waarop de truck automatisch aan de kant gaat tot tegen de wegmarkering en het prioritaire voertuig laat passeren. Daarna keert hij automatisch terug naar het midden van zijn rijstrook. We vermelden er nog wel even bij dat inhaalmanoeuvres manueel moeten blijven gebeuren.

De moraal van het verhaal' De chauffeur van de autonome truck blijft de enige baas aan boord. Hij kan op ieder moment het stuur zelf weer in handen nemen en het overnemen van de techniek door een eenvoudige druk op het gaspedaal, de rem of het koppelingspedaal.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, zal dit hoogstandje van Mercedes niet vóór 2025 op onze wegen te zien zijn. - DW/BM

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Offset-graafarm voor 6MCR en 7MWR graafmachines van Mecalac

Offset-graafarm voor 6MCR en 7MWR graafmachines van Mecalac

Mecalac biedt momenteel twee soorten gieken aan voor zijn 6MCR-rupsgraafmachines en 7MWR-graafmachines op wielen: een offset graafarm voor traditionele toepassingen als het graven en laden van vrachtwagens of een offset-arm van Mecalac voor meer[…]

23/01/2021 | Graafmachines
Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Deschacht richt zich op vijf doelgroepen

Deschacht richt zich op vijf doelgroepen

Eerste Scania in de vloot van Jtd Trans

Eerste Scania in de vloot van Jtd Trans