Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

High Tech Tour belicht automatise­ring CNC & kantenaanlijmmachines

High Tech Tour belicht automatise­ring CNC & kantenaanlijmmachines

De traditionele High Tech Tour van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers en Optimat, de groep over Vens & Thiers en Klingelnberg-Klauss, was aan zijn tiende editie toe. Dit jubileum werd onlangs in stijl gevierd in de regio Straatsburg.

De meer dan vijftig deelnemers verzamelden in Lummen om een lange rit aan te vatten richting Bruchsal, waar ze 's avonds konden genieten van een surprise 'whodunit-diner'. 's Anderdaags vertrokken ze vroeg voor hun eerste bezoek, aan de firma Neff in Bretten. Deze fabriek maakt keukentoestellen van de merken Neff, Bosch, Siemens, Gaggenau en nog meer dan 16 andere, voor ons onbekende merken. In deze grote vestiging zijn organisatie, discipline en ergonomie op de werkvloer heel belangrijk in combinatie met de functionaliteit en esthetiek in de toestellen. In de nieuwe productielijn, waar de modernste toestellen worden gemaakt, werd heel wat automatisatie doorgevoerd. De menselijke factor blijft er echter een belangrijke rol spelen.

Nadien trokken de deelnemers richting Holzma, waar ze zicht kregen op de fabricatie en werking van de nieuwe opdeelzaag met boorunit en de voorstelling van een automatisch magazijn Bargstedt TLF411 met universele kruistraverse ST71. Vooral de inzet van Holzma om zo weinig mogelijk stof te produceren met de dustex luchtkogels en de sorteerinfo op de Holzma HPP300 met powerpakket maakte indruk op de aanwezigen.

Om de theorie om te zetten in de praktijk trok de groep naar Rempp Keukens in Wildberg, waar ze een automatisch magazijn Bargstedt op een verdieping zag in combinatie met een opdeelzaag in hoekopstelling Holzma HKL met Powerpakket en combiTech (derde zaagsnede reeds op de langszaag).

Na een korte rit kwamen ze aan bij het laatste bedrijf van de dag, Kappler in Pfalzgrafenweiler, dat meubilair maakt voor de medische sector en apotheekinrichtingen. Naast een automatisch magazijn kregen ze een spectaculaire Homag 5-asser CNC : BMG512 met Ligmatech Robot te zien. Niet alleen de machines maar de volledige software en de combinatie met een Bargstedt automatisch rekkensorteerstation (direct verbonden met de CNC) deed menig deelnemer aan deze High Tech Tour hardop dromen.

De laatste dag van deze tour was voorbehouden voor twee bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in een nichemarkt: de ene in brandwerende en hoogwaardige deuren, de andere in tafelbladen. Beide vormen prachtige voorbeelden van automatisatie. De firma Joro in Renchen maakt per dag zestig zeer exclusieve branddeuren met de inzet van slechts twintig werknemers. Ze werken hiervoor met een Homag BOF722 portaal CNC, 5- & 4-asser met mini-automatisch magazijn en een nieuwe Holzma HPP300 opdeelzaag. Deze onderneming vormt een mooi voorbeeld van een kmo die met succes een markt gezocht heeft om te kunnen overleven en door deze keuze vandaag is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met klanten over de hele wereld.

Het laatste bezoek van deze High Tech Tour was voorbehouden aan de firma Ruschi in Rheinau, dat tafelbladen in allerlei vormen en formaten produceert en zestig werknemers telt. De bezoekers kregen een zicht op de productie en de ver doorgedreven automatisatie van dit specifieke product. Ze bewonderden er een Bargstedt automatisch magazijn met Holzma opdeelzaag, een Homag kantenaanlijmmachine met robot van Ligmatech voor en na, een Homag BOF711 portaal CNC met robot achter de machine en een Homag BAZ322 voor verlijming op gebogen stukken.

Na deze goedgevulde driedaagse en met een hele koffer vol ideeën arriveerden de deelnemers aan deze tour enkele uren later in Lummen. Nico Van Colen van Optimat tekende voor de puike organisatie van deze trip, waarop ook Piet De Langhe als coördinator van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers tevreden mag terugblikken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën