Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hete zomer zorgt voor productiviteitsverlies

Hete zomer zorgt voor productiviteitsverlies

© John Smith - stock.adobe.com

De aanhoudende hitte en droogte maakt de heropstart van de bouwactiviteiten na de bouwvakantie voor heel wat bedrijven een flink stuk lastiger. Bouwwerven worden noodgedwongen stilgelegd, onder meer omwille van fysieke klachten van het personeel. De grootste knelpunten blijken het storten van beton en de verwerking van cementgebonden materialen, omdat die te snel drogen.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseerde een rondvraag bij een aantal bouwbedrijven. Velen hebben het over een aanzienlijk productiviteitsverlies. Van de bouwbedrijven die de enquête hebben beantwoord, heeft slechts 9% niet te lijden onder de hete zomer. Bijna 70% noteert een productiviteitsverlies van minstens 10% en dat kan oplopen tot boven de 30%.

De meest voorkomende maatregel om aan de hitte te ontsnappen is vroeger beginnen met werken (omstreeks 6 uur ‘s ochtends) zodat men reeds vóór de grootste namiddagwarmte kan stoppen. Zeven op de tien bouwbedrijven doet het op die manier. Een derde van de bedrijven last extra pauzes in. Meer dan een derde van de bouwbedrijven werkt zoveel mogelijk in schaduwrijke zones. Bouwbedrijven voorzien ook extra water (72%) en zonnebrandolie en zonnebrillen (27%) voor hun arbeiders.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Vochtproblemen vragen om nuchter onderzoek

Vochtproblemen vragen om nuchter onderzoek

Weinig problemen in woningen zijn zo hardnekkig en geldverslindend als vochtproblemen. Definitief afrekenen met vochtoverlast en -schade is het doel van bouwpatholoog en docent Bouwfysica Eddy Cruysberghs. In de opleiding ‘Vochtbeheersing[…]

02/12/2018 |
Wetenschappers ontwikkelen slimme muur

Video

Wetenschappers ontwikkelen slimme muur

3D-betonprinter maakt brug

3D-betonprinter maakt brug

Sloop- en heropbouw­korting overal in Vlaanderen

Sloop- en heropbouw­korting overal in Vlaanderen

Meer artikels