Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Het strenger worden van de banken vormt een gevaar voor projecten"

(c) Elitis Real Estate

© Inge De Lissnyder

Ook in 2021 laat Bouwkroniek een reeks CEO’s aan het woord. We zetten het nieuwe jaar in met de antwoorden van Elisabeth Van Damme, bestuurder bij makelaar Elitis Real Estate.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden? 
Bij de traditionele residentiële woningbouw verwacht ik de eerstkomende jaren geen al te grote veranderingen. Wel zullen een aantal zaken verder worden geautomatiseerd of buiten de werf worden voorbereid, ook via 3D-printing. De printtechnologie op grote schaal inzetten is echter nog niet voor morgen. Voor de bouw van een klassieke woning, met veel hoeken en kanten, deuren en ramen, zal er op korte tijd niet veel veranderen. Voor grote industriële bouwprojecten of appartementencomplexen zal er, naast de bestaande betonbouw, vaker gebruik worden gemaakt van bv. een metselrobot. In het Verenigd Koninkrijk is dit al het geval. Zo’n halfautomatische robot werkt tot zes maal sneller en kan vooral het zwaardere werk overnemen. Voor ons als makelaar is het belangrijk of deze technologieën al dan niet een gunstig effect op de prijs van het product zullen hebben.
 
Welk bouwberoep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor de garantie op een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector? 
Je hoort wel vaker zeggen dat er voor een goede vakman altijd wel werk zal zijn en ik geloof daar ook in. Het blijft belangrijk om een opleiding te kiezen die je ligt en waar je met plezier je beroep wil van maken. Hou wel rekening met de toekomst en stel je de vraag of de verdere automatisering een gevaar voor jouw beroepsgroep kan vormen. Naar traditionele beroepen zoals een goede loodgieter, stukadoor, vloerder,... zal er altijd vraag zijn. Ook voor calculators en werfleiders ziet de toekomst er goed uit. Maar wat je ook kiest, het sleutelwoord voor de toekomst is ‘bijscholing’. De techniek staat niet stil en het komt er steeds meer op aan om mee te zijn met de evoluties in jouw kennisdomein.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
De coronacrisis heeft duidelijk aangetoond dat het niet enkel belangrijk is om met goede maatregelen op een veranderende situatie te reageren, maar ook de snelheid waarmee je dit doet. Heldere, neutrale en up-to-date informatie vanaf dag één zorgt ervoor dat je alle medewerkers van het bedrijf meekrijgt in een verhaal om samen een moeilijke en onzekere situatie door te komen.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Omdat wij vooral actief zijn in het aanbieden van investeringspanden aan onze klanten vormt alles wat een voldoende rendement bedreigt een potentieel gevaar. De stijgende aankoopprijs van een nieuwbouwpand door bv. bijkomende investeringen in een laag energieverbruik, een stijging van grondstofprijzen, verminderde fiscale aftrekbaarheid,... Het niet verstrekken van de financiering voor een bouwproject door het strenger worden van de bankensector vormt op termijn een gevaar voor de totstandkoming van nogal wat projecten.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
We bouwen vandaag al niet meer voor de eeuwigheid. De steeds strengere eisen op technisch vlak enerzijds en de veranderende behoeften van de klant anderzijds zullen er voor zorgen dat de woningen en appartementen die we bouwen niet langer dan 50 jaar zullen gebruikt worden. Het gebouw waarin we wonen zal ook in staat zijn om zich dynamisch aan te passen aan onze noden. Door modulair te bouwen zal een woning bv. met een gezin kunnen meegroeien op het moment dat er kinderen zijn of worden gesplitst in twee kleinere units wanneer de kinderen het huis uit zijn. Het succes van zogenaamde kleine ‘bouwunits’ is hier een eerste teken van, net als het flexibel inzetten van bouwdelen bij zorginstellingen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Het beursgenoteerde Home Invest Belgium, gespecialiseerd in de verhuur van residentieel vastgoed, gaf 1.417.770 aandelen uit en verhoogde daarmee het kapitaal met 30 miljoen euro.  De aandelen werden geplaatst tegen 21,16 euro per stuk, een[…]

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Meer artikels