Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Gerelateerde onderwerpen :

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

© LUCID - Jochen Verghote

Met de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar lag de nadruk op erfgoed dat meestal publiek toegankelijk is. Uit achtendertig kandidaten werden drie laureaten verkozen, namelijk Het Steen in Antwerpen, de Sint-Odulphuskerk in Borgloon en de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. Het Steen werd uitgeroepen tot de winnaar van 2022. De Sint-Odulphuskerk kreeg de publieksprijs.

De jury omschreef het project Het Steen als “een toonvoorbeeld van de principes zoals vastgelegd in het Charter van Venetië, een stelsel van richtlijnen over de omgang met restauratie en conservatie van architectonisch materieel erfgoed. Het onderscheid tussen oud en nieuw is op een subtiele manier zichtbaar, en de meeste ingrepen zijn reversibel. Het project draagt bovendien bij aan het bredere maatschappelijke debat over omgaan met monumenten en begrippen als stijl, authenticiteit en esthetiek”.
 
De recente werken, waarvoor de prijs werd toegekend, begonnen in mei 2018 en werden afgerond in oktober 2021. De stad restaureerde het oude deel van Het Steen, en er kwam een nieuwbouw. Het vrijstaande gebouw, zoals het in 1890 was, vormde de basis van het nieuwe ontwerp. De stad koos voor een architectuur van continuïteit: de aanbouw uit de jaren ‘50 werd vervangen door een nieuwbouw die sterker relateert aan het bestaande monument en zijn uitgesproken ligging. Het nieuwe geheel, met een nieuwe publieke toren en dakterras met uitzicht over de Schelde, kan worden bezocht tijdens een wandeling langs de kaaien.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Tijdens de uitreiking van de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen in de categorie publieke gebouwen. Bij de particuliere gebouwen koos de jury voor Eethuis De Fobie,[…]

07/12/2022 | Monumentenzorg
Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Meer artikels