Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het Muydenhof Schelle is voorbeeld van energie-efficiëntie

Gerelateerde onderwerpen :

De bouw van het bijna-energieneutrale of ben-assistentiegebouw Het Muydenhof van het OCMW in Schelle is een duidelijk voorbeeld van energie-efficiëntie en duurzame ontwikkeling. Het project sluit daardoor perfect aan bij de criteria van het programma 'Smart Cities & Sustainable Development' dat werd gelanceerd door Belfius Bank en de Europese Investeringsbank (EIB). Dit 'slimme en duurzame' assistentiegebouw is één van de eerste projecten in België die verwezenlijkt werden dankzij dit unieke financieringsprogramma.

Bij de lancering van het programma ‘Smart Cities & Sustainable Development' diende de gemeente Schelle twee jaar geleden een financieringsdossier in voor de bouw van nieuwe assistentieflats voor het OCMW. De vorige 22 individuele assistentiewoningen dateerden uit de jaren '60 en het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw. Op deze manier konden ze worden vervangen door een gloednieuw gebouw met zeer energiezuinige assistentieflats.

De nieuwe assistentiewoningen scoren immers beter dan de actueel geldende energie-efficiëntienorm. Ben is voor openbare gebouwen pas verplicht vanaf 2019. De kostprijs van het gebouw verschilt niet veel van de kostprijs van een klassiek gebouw. Met dit project bewijst Schelle dat de bouw van bijna-energieneutrale assistentiewoningen perfect haalbaar is voor een openbaar bestuur.

Sociale integratie

Ook de sociale en lokale integratie is een belangrijke factor in dit project. Decentrale locatie bevordert immers de ontmoetingen tussen bewoners en de rest van de bevolking, en bovendien kunnen de inwoners van Schelle de ontmoetingsruimte van het gebouw ook gebruiken voor allerlei lokale activiteiten, zoals vergaderingen, spreekbeurten, informatiebijeenkomsten, recepties en feesten. De EIB en Belfius vonden dat dit project duidelijk bijdroeg tot een duurzame ontwikkeling en dus in aanmerking kwam voor deze voordelige financiering. Het totaalbudget bedroeg 6,5 miljoen '.

'We hopen dat dit ben-assistentiegebouw als voorbeeld kan dienen voor andere steden en gemeenten. Dat dit belangrijke project gefinancierd kon worden via het programma 'Smart Cities & Sustainable Development’ kunnen wij uiteraard alleen maar toejuichen. De lage rentelast die aan deze lening is gekoppeld, is duidelijk een meevaller die de gemeentefinanciën en dus ook burgers van Schelle ten goede zal komen', zegt OCMW-voorzitter Axel Boen.

400 miljoen '

Het financieringsprogramma van Belfius Bank en de Europese Investeringsbank (EIB), dat in juni 2014 gelanceerd werd, stelt 400 miljoen ' ter beschikking van de Belgische lokale besturen voor de verwezenlijking van slimme en duurzame projecten die kaderen in een 'Smart Cities'-aanpak, wat betekent dat ze bijzondere aandacht hebben voor mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en/of energie-efficiëntie. Het is de bedoeling de leningskosten voor gemeenten, OCMW's of intercommunales tot een minimum te beperken om ze te steunen bij hun vernieuwende en duurzame aanpak. De helft van de middelen wordt ingebracht door de EIB, de andere helft door Belfius.

Steden die aantrekkelijk willen blijven, hebben ongeacht hun omvang geen andere keuze dan 'smart' te worden.

Het ben-assistentiegebouw ‘Het Muydenhof' van het OCMW van Schelle is het tweede project in Vlaanderen dat concreet vorm kreeg dankzij dit unieke financieringsprogramma. Er werden intussen nog heel wat andere projecten van steden en gemeenten of intercommunales geanalyseerd en het programma komt stilaan op kruissnelheid.

"Steden die aantrekkelijk willen blijven, hebben ongeacht hun omvang, geen andere keuze dan 'smart' te worden. Het ontbreekt dan wel niet aan ideeën, maar de concrete uitvoering van de projecten op het terrein stoot nog te vaak op het probleem van de financiering. Het is precies om de verwezenlijking te bevorderen van de vele projecten die, in de vier uithoeken van het land nog in de plannings- of ontwerpfase zitten, dat Belfius, samen met de EIB het programma ‘Smart Cities & Sustainable Development' heeft uitgewerkt', besluit Dirk Gyselinck, lid van het directiecomité van Belfius Bank.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels