Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Gerelateerde onderwerpen :

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren behoort tot de drukst bezochte musea van België en herbergt uitzonderlijke collecties uit Centraal-Afrika. Zo beschikt o.a. over 's werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika en over het volledige archief van ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley. De inhoud van het museum wordt ontsloten door het tentoonstellen van een deel van de collectie en het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen. Het huidige museumcomplex bestaat uit vijf gebouwen.

Het huidige museum dankt zijn ontstaan aan een tijdelijke tentoonstelling die in 1897 haar deuren opende als koloniaal luik van de Wereldtentoonstelling in Brussel. De drijvende kracht achter dit initiatief was koning Leopold II. Voor deze tentoonstelling werd het Paleis der Koloniën gebouwd. Een jaar na de tentoonstelling kreeg dit tijdelijke evenement een permanent karakter en ontstond het 'Musée du Congo', dat naast een museale ook een wetenschappelijke opdracht vervulde.

De collecties groeiden zo snel aan dat Leopold II reeds in 1902 besliste om een groter museum te laten bouwen. De Franse architect Charles Girault, bekend van het Parijse Petit Palais en de Koninklijke Gaanderijen van Oostende, tekende de plannen en in 1904 begon men met de bouw van het huidige museum, Musée Colonial de Tervueren genoemd.

De gevels van het gebouw werden opgetrokken in Luxemburgse zandsteen op een sokkel van blauwe hardsteen. In het interieur overheerst marmer in bedachte motieven en gevarieerde kleuren. Achter de bepleisterde gewelven wendde men staal aan als constructie-element.

Net zoals in het Petit Palais voorzag de ontwerper het museum van twee ingangen. Aan de Leuvensesteenweg bevond zich de ingang voor het grote publiek. Bijzondere gasten kon men via de parkzijde in de grote erehal onder de koepel ontvangen. Door de verkeersdrukte aan de Leuvensesteenweg werd deze toegang in de jaren 80 van de vorige eeuw afgeschaft. Op 30 april 1910, het jaar na de dood van Leopold II, vond de plechtige opening van het museum plaats door Albert I en de toenmalige minister van Koloniën Jules Renkin.

Meer dan honderd jaar na zijn ontstaan is het KMMA uitgegroeid tot een interculturele ontmoetingsplaats en een internationaal wetenschappelijk onderzoekscentrum. Om de federale begroting van 2006 te doen kloppen, zijn bepaalde gebouwen van het KMMA ondertussen verkocht door de federale regering.

De vorige restauratie gebeurde in 1958 waardoor het centrale museumgebouw en bij uitbreiding de volledige museumsite toe waren aan een grondige renovatie. Het gebouw was niet meer aangepast aan de noden van een actuele museumwerking. Daarom werd in 2007 een globaal masterplan opgesteld voor het museumgebouw, de tuinen, het Centrum voor Rijkswetenschappelijk Onderzoek, het Koloniënpaleis, het Directiepaviljoen en het Stanleypaviljoen door een tijdelijke vereniging onder leiding van Stéphane Beel Architecten. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Via de ‘Oproep WinVorm’ gaan de provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen. Voor deze editie[…]

07/07/2022 | Ontwerp
POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Meer artikels