Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Het is een kunst om een goede onderaannemer te zijn'

'Het is een kunst om een goede onderaannemer te zijn'

Dankzij de recente overname van Isoprima dekt Isotrie nu zowat het hele land en Luxemburg (zie Bouwkroniek van 24 december, blz. 33). Overnames lijken de enige manier om nog te groeien op de verzadigde Belgische markt van gespoten vloerisolatie, maar de onderneming uit Drongen heeft nog meer ijzers in het vuur. Door de ontwikkeling en het brevetteren van een akoestische gespoten polyurethaan (pur) en door te blijven investeren in kwaliteit blijft de onderneming hier elk jaar meer omzet realiseren op de stagnerende Belgische markt. Daarnaast wordt Frankrijk een steeds belangrijkere afzetmarkt voor Isotrie.

'Hoewel we onszelf al de grootste speler mogen noemen inzake gespoten pur-vloerisolatie, afgaand op het aantal ploegen en machines, kunnen we nog groeien in eigen land. Door als enige op de markt te investeren in een eigen laboratorium kunnen we onze kwaliteit nog beter garanderen, wat belangrijk is voor de projectmarkt. Het labo ontwikkelt ook nieuwe producten. De akoestisch-isolerende gespoten pur is daar een eerste vrucht van, maar er zitten nog meer nieuwe producten in de pijplijn', belooft ceo Werner Van Loon van Isotrie.

Akoestische vloerisolatie

De akoestische isolatie Tremblex van Isotrie wordt zoals de andere pur gespoten, maar blijft soepel na het uitharden. De isolatie behoudt haar druksterkte en haar verende effect. 'Het is een heel goede isolatie tegen contactgeluid voor bv. appartementen en kantoren. In vergelijking met de klassieke akoestische matten heeft ons product een groot voordeel: er is een volledig naadloze dekking, zodat er geen risico op geluidslekken is. Er wordt ook heel wat tijd gewonnen omdat er geen uitvullingslaag nodig is die je bij matten wel nodig hebt', stelt Werner Van Loon. Tremblex is een gebrevetteerd systeem. Voorts werkt Isotrie samen met zijn leveranciers aan nog duurzamere grondstoffen.

Frankrijk

'Frankrijk is op verschillende gebieden nog een open markt. Daar kan pur als isolatiemateriaal nog terrein winnen ten opzichte van andere materialen. En als bedrijf met heel wat technische en commerciële ervaring liggen voor ons zeker nog vele kansen open', stelt Van Loon. Isotrie werkt daar met een soort franchiseformule. Meer dan 30 zelfstandigen werken er onder de merknaam Isotrie met grondstoffen en machines die door de firma uit Drongen geleverd worden.

'We waren al eerder actief in Frankrijk met het isoleren van landbouwgebouwen, maar in 2008 behaalden we daar als eerste een Technische Goedkeuring (Avis Technique) voor gespoten pur-vloerisolatie. We hebben daar als een soort van missionarissen het product geïntroduceerd en het is er nog steeds een relatief nieuw product. In Frankrijk is voor ons nog een organische groei mogelijk door het aantal partners uit te breiden', stelt Carlos Van De Velde, oprichter van Isotrie. Een tijd geleden gaf hij de fakkel van ceo door aan Werner Van Loon.

Spouwen

Isotrie is slechts in beperkte mate actief in het vullen van spouwen met pur of in dakisolatie voor particulieren. 'Wij waren daarin één van de pioniers in de jaren '90 van vorige eeuw, maar we bouwen niet graag een businessmodel op een subsidiemarkt; de zonnepanelen hebben geleerd dat zoiets niet werkt. In daken en spouwen is heel wat concurrentie van kleine, lokale spelers en van heel wat andere materialen dan pur. In spouwen schat ik dat nog 10% gevuld wordt met pur. Zelf bieden wij voor deze markt pur en glaswol aan, maar het is niet onze kernactiviteit', stelt Carlos Van De Velde.

Referenties

'Dat we zo sterk staan in vloerisolatie voor grote projecten danken we o.m. aan onze goede structuur en planning. Het is een hele kunst om een goede onderaannemer te zijn', beseft Werner Van Loon. Een lange lijst referenties staaft zijn stelling. Isotrie isoleerde de vloeren van o.m. de Ghelamco-arena in Gent, de nieuwe Barco-campus in Kortrijk, ziekenhuis Maria Middelares en de KBC-toren in Gent, het Afrikamuseum in Tervuren, hogeschool Karel De Grote in Antwerpen, de nieuwe gevangenis in Beveren, de gerechtsgebouwen van Gent en Antwerpen, het Chambon-project aan de Wolvengracht in Brussel, het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (MAMAC) in Luik en een nieuwbouw in dierenpark Pairi Daiza in Brugelette.

Toekomst

Van Loon en Van De Velde kijken de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. 'We blijven de focus houden op de grote projecten en we verwachten zowel in België als in Frankrijk nog te groeien. In België verwachten we dat de gemiddelde vloerisolatiedikte nog een beetje kan stijgen, van nu 10 tot 11 cm naar zowat 12 cm, en dat onze akoestische vloerisolatie een steeds groter aandeel zal krijgen', besluit Werner Van Loon.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over