Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Het is belangrijk om vandaag een technologische benadering voorop te stellen, omdat het leren en impleteren ervan veel tijd kost"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Deze week antwoordt Bernard Jacquet van de in vastgoedontwikkeling gespecialiseerde groep ABOREAL op onze vijf standaardvragen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
B.J: Binnen ABOREAL wordt BIM (Building Information Modeling) intensief gebruikt. Alle gegevens van de constructie van onze gebouwen komen dan in een digitaal reproductiemodel terecht.
Elk ontwerpbureau of elke vakgroep integreert hun plannen/hulpmiddelen in een gemeenschappelijk model dat voor iedereen toegankelijk is. Het model is gebaseerd op de plannen van de architect en wordt verder aangevuld met stabiliteitsplannen, speciale technieken, enz. Hierdoor is er een minimaal risico op fouten en kan er extra gefocust worden op andere zaken, zoals het opstellen van hoeveelhedenstaten, realtime 3D-visualisatie, het onderhoud van de gebouwen, enz.
Ik vind het dan ook belangrijk om vandaag een technologische benadering voorop te stellen, omdat het leren en het implementeren ervan veel tijd kost. Daarna kan je samenwerken met partners die in staat zijn om eveneens die technologie te gebruiken.
 
Welk bouwberoep moeten jongens en meisjes kiezen voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
B.J: In de bouwsector zijn momenteel de meeste profielen zeer fel gegeerd en om die reden ook goed betaald. Of je nu schrijnwerker, meubelmaker, loodgieter of programmeur bent; het belangrijkste is dat je goed opgeleid bent en dat je je goed voelt op de werkvloer.  
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
B.J: Op lange termijn heeft de crisis geen grote, interne veranderingen teweeggebracht. Telewerken is altijd mogelijk geweest, maar het is wél uitermate belangrijk om regelmatig persoonlijk te vergaderen en ervaringen uit te wisselen. Het is ook onmogelijk om een bouwwerf vanop afstand op te volgen, dus werfbezoeken op regelmatige basis zijn uiteraard essentieel.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
B.J: De complexiteit van administratieve procedures zorgt vaak voor vertragingen en misverstanden bij vergunningsaanvragen, waardoor sommige projecten tijdelijk ‘on hold’ of zelfs volledig stop worden gezet. Dit is een ingewikkeld probleem, zeker als je de waarde van de bouwgrond en de kosten van de voorgaande studies mee in rekening brengt.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
B.J: Wat gebouwen betreft, heeft de belangrijkste evolutie zich de voorbije vijf jaar voltrokken met de invoering van strikte energienormen. In de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk grote verschillen ontstaan tussen recente, zeer energie-efficiënte gebouwen en andere die waarschijnlijk verouderd geraken.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Publireportage

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Stadslawaai is niet enkel hinderlijk, het heeft ook nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Schüco, specialist in aluminium systeem-oplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels, beseft[…]

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Meer artikels