Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

PRIMEUR

“Het ideale moment om te bouwen of te renoveren”

“Het ideale moment om te bouwen of te renoveren”

Alle lichten staan op groen voor particulieren die willen bouwen of  renoveren. Gezinnen zullen een extra financiële buffer kunnen inbouwen dankzij de hervorming van de registratierechten en ze worden tegelijk beter beschermd.

In combinatie met een nog steeds gunstige rentevoet voor hypothecair krediet oogt de toekomst rooskleurig voor de bouwsector. Dat verklaart Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, aan de vooravond van Batibouw.

De hoogconjunctuur die ons land volgens de Nationale Bank vandaag beleeft, wordt ook weerspiegeld in de bouwsector. “Het vertrouwen van de aannemers piekte vorig jaar op een historisch hoog niveau en blijft ook begin dit jaar sterk. De orderboekjes blijven goed gevuld: bedrijven zijn vandaag gemiddeld zeker van 5,9 maanden activiteit”, meldt Robert de Mûelenaere.

Een analyse van de factoren die de vraag sturen, bevestigt dit herwonnen ondernemersvertrouwen en de verlengde activiteitsduur. “We voorspellen dat kandidaat-bouwers opnieuw hun bouwvergunning eind vorig jaar hebben ingediend om aan de verdere verstrenging van de Vlaamse epb-eisen begin 2018 te ontsnappen. De impact daarvan zal de komende maanden duidelijk worden. Ook de beslissing van de federale regering om te investeren in de renovatie van openbare justitiegebouwen zorgt voor een boost, terwijl de nakende gemeenteraadsverkiezingen in oktober traditioneel ook de activiteiten in de burgerlijke bouwkunde doen toenemen. Daarom voorspelt de Confederatie Bouw een stijging van het werkvolume met meer dan 2% voor 2017 en meer dan 3% voor dit jaar”, luidt het.

Registratierechten

Er is ook goed nieuws voor gezinnen die op het punt staan te bouwen of te renoveren. De hervorming van de registratierechten die in Wallonië en Brussel sinds begin dit jaar al een feit is en die Vlaanderen voor deze zomer plant, zal gezinnen meer financiële ademruimte schenken. Die buffer kan zelfs oplopen tot 14.000 € in Brussel en 10.000 € in Vlaanderen. “Die vrijgekomen marges kunnen gebruikt worden om energiezuinige renovatiewerkzaamheden te financieren”, suggereert Robert de Mûelenaere.

Vanaf 1 juli zal de consument ook beter beschermd zijn, want dan moet de aannemer zich laten verzekeren voor zijn tienjarige aansprakelijkheid voor risico’s verbonden aan de stabiliteit en soliditeit van het gebouw. De Confederatie Bouw wijst hier op de belangrijke rol van de consument. “De particulier kan nu zelf op zoek gaan naar de meest kwaliteitsvolle aannemer. Hij moet wel vóór de aanvang van de werkzaamheden een attest opvragen waaruit blijkt dat de aannemer verzekerd is”, adviseert de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Daarnaast wijst zijn organisatie erop dat ook de rentevoeten nog steeds historisch laag staan. De Nationale Bank voorziet slechts een beperkte en geleidelijke stijging van de hypotheekrentevoeten (van ongeveer 2% tot 2,5%) over de ganse periode 2018-2020.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Helft van de renovatieleningen dient om de woning 'groener' te maken

Helft van de renovatieleningen dient om de woning 'groener' te maken

Vorig jaar maakten nog meer gezinnen gebruik van de historisch lage rente om hun woning te renoveren. Bij Belfius was zelfs één renovatielening op twee bedoeld om het huis of appartement veiliger en/of energiezuiniger te maken. Dat[…]

01/03/2021 | BelfiusRenovatie
Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Meer artikels