Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Het gele huis' vormt tijdloze metafoor

Gerelateerde onderwerpen :

'Het gele huis' vormt tijdloze metafoor

In januari legde kunstenares Inge Van Gheel de laatste hand aan 'Het gele huis', het 9 m hoge en 8 m brede kunstwerk dat deel uitmaakt van de nieuwbouw van wzc Edouard Remy. Deze 2,1 m diepe en bijna 5 ton wegende ruimtelijke constructie met de contouren van een open huis pronkt op het voorplein aan de Andreas Vesaliusstraat.

'De subsidie van het VIPA schrijft de integratie van een kunstwerk in gebouwen van openbare diensten voor. Dit kunstwerk moest een duidelijke identiteit en imago geven aan ons nieuwe gebouw. Deze nieuwe vleugel heeft een erg moderne infrastructuur die bovendien dankzij zijn ligging en oriëntatie de oudere bewoners letterlijk een brede blik op de jonge voorbijgangers biedt', oppert de Leuvense OCMW-voorzitter Herwig Beckers. Dat beoogde Inge Van Gheel ook met dit kunstwerk. 'Het gaat niet louter om een woonzorgcentrum, maar om een nieuw(e) (t)huis voor de bewoners van Edouard Remy. Het huis is een metafoor die zo archetypisch is dat ze tijdloos wordt. Het is een beeld dat alle generaties aanspreekt', meent de kunstenares.

Het kunstwerk is een driedimensionale weergave van een huis waarvan de deur openstaat. 'Daardoor vormt het een boeiend beeld, ongeacht de kant van waar je het kunstwerk tegemoet komt. Bovendien nodigt het kunstwerk uit om er even uit te rusten: de opendraaiende deur creëert een bank. Op die manier verhoogt het kunstwerk niet alleen de betrokkenheid van de bewoners met hun nieuwe thuis, maar biedt het ook plaats voor interactie met bezoekers, voorbijgangers, '', licht Inge Van Gheel toe.

Het kunstwerk is niet alleen een gelakte stalen constructie van een huis waar iedereen zijn verhaal kwijt kan, maar de suggestieve lijnen van het driedimensionale beeld nodigen ook iedereen uit om er zijn/haar eigen invulling aan te geven. 'Het lege huis nodigt voorbijgangers uit om door de deur in een andere leefwereld te treden. Het biedt m.a.w. een kader voor ieders persoonlijke verhaal of beeld van een 'thuis'', legt de kunstenares uit.

Ook de kleurkeuze is opvallend. 'De gele verflaag vergroot niet alleen het beeld, maar maakt je ook vrolijk, helpt hindernissen overwinnen en verbetert je persoonlijke ontwikkeling. Geel bevordert tevens het opnemen en doorgeven van kennis', oppert Inge Van Gheel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

In de West-Vlaamse gemeente Dentergem gaf burgemeester Koenraad Degroote het officiële startsein voor de ontwikkeling van een nieuwe woon- en kmo-zone met bijhorende verbindingsweg. Het gaat om de herbestemming van de voormalige brouwerij[…]

06/07/2022 |
Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Warmte en koude uit vier natuurelementen

Warmte en koude uit vier natuurelementen

Meer artikels