Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

(c) ION

Bouwkroniek start met een nieuwe reeks waarin we enkele CEO’s uit de Belgische bouwsector telkens dezelfde vijf vragen voorschotelen. CEO Davy Demuynck van projectontwikkelaar ION uit Waregem mag de spits afbijten.
 

 

Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden? 
Davy Demuynck: Ik geloof enorm in proptech, technologie voor de vastgoedsector zeg maar. Vandaar dat we ook mee investeren in AMAVI, het eerste Europese Proptechfonds. Proptech is the next best thing in vastgoed. Onze sector blijft een erg conservatieve sector. Het bekende McKinsey Global Institute heeft daar ooit een interessante studie over uitgevoerd en verschillende sectoren met elkaar vergeleken. Vastgoed en constructie kwamen daar uit als één van de slechtste leerlingen van de klas. Wij doen al te lang zaken op dezelfde manier. De komende jaren zal vooral het bouwproces veel efficiënter verlopen.  De bouw van een gemiddeld project duurt vandaag tussen de 18 en 36 maanden. Dat zal in de toekomst een pak sneller zijn door bv. meer gebruik van prefab-elementen. Hele badkamers die van de fabrieksband worden gerold en op een vrachtwagen geladen. Bouwen zal minder tijd in beslag nemen omdat er op de bouwwerf enkel prefab-elementen gemonteerd zullen worden. Dat is een win-win voor iedereen. Minder overlast voor de buurt, er is minder verkeer op de baan, de koper kan sneller in zijn nieuwe woning,...
 
Welk bouwberoep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor de garantie op een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Davy Demuynck: Ik ben ervan overtuigd dat iemand een studierichting moet kiezen waarvan hij of zij denkt dat hij of zij die job later graag zal doen en niet zozeer om veel geld te verdienen. Uiteraard zijn IT en technologie interessante pistes, maar lang niet iedereen moet programmeur worden. Ik denk bovendien dat er in onze sector binnenkort een tekort zal zijn aan echte vakmannen, mensen met een passie voor bv. schrijnwerkerij, sanitair of elektriciteit. Mensen die met hart en ziel trachten om iets kwalitatief op te leveren. De Belg die houdt nu eenmaal van zijn baksteen en wil kwaliteit. Een goede vakman - welk vak dan ook - zal altijd werk hebben.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Davy Demuynck: Dat je als ondernemer en bedrijfsleider voldoende financiële buffers moet aanleggen zodat je niet meteen in de problemen komt als het stormt. Ik ben zelf geschrokken hoe beperkt de financiële buffers bij bepaalde ondernemingen zijn. Hoewel wij gelukkig alles goed konden overbruggen, ben ik me nog meer bewust geworden dat die spaarpot in noodgevallen belangrijk is. Dat houden we door corona nog meer dan anders in de gaten.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector? 
Davy Demuynck: Het grote probleem voor onze sector is de onzekere en heel lang durende vergunningsprocedure. Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen. En dat vormt wel degelijk een probleem. België heeft één van de oudste gebouwenpatrimonia van Europa. Een woning is bij ons gemiddeld 65 jaar oud en jaarlijks komt er slechts 1% nieuwbouw bij. Dat betekent dat ons patrimonium pas volledig vernieuwd is over 100 jaar. Het overgrote deel van onze gebouwen is te oud, is niet meer conform de normen die we zelf opleggen, is niet duurzaam,... enz. Vaak zijn die woningen alleen maar goed om af te breken. Grootschalige projecten kunnen daar voor verbetering zorgen, maar als  een vergunning zo lang op zich laat wachten, vormt dat een grote bedreiging. De nood aan kwalitatieve woningen in ons land is gigantisch, vooral in de steden. Een gezond vergunningenbeleid kan daar wonderen doen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen  straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Davy Demuynck: Eigenlijk hebben we nooit voor de eeuwigheid gebouwd. Het is eerder omgekeerd. Gebouwen die we 50 jaar geleden hebben neergepoot, breken we af. En bij gebouwen die we vandaag ontwikkelen, stellen we ons nu al de vraag wat we met hun tweede leven zullen doen. We bouwen meer modulair en denken meer aan de toekomst dan vroeger. Zo is de toekomst: een gebouw dat perfect gedemonteerd kan worden en dat probleemloos naar een andere locatie kan worden verplaatst. De eerste voorlopers daarvan zien we nu al in Nederland, waar ze bv. een houten appartementsgebouw van 16 verdiepingen kunnen verplaatsen. Eigenlijk komt het neer op minder beton. Ter plaatste gestort beton met staal in kan je niet meenemen, want dat is te zwaar en bovendien niet duurzaam, terwijl hout op dat vlak veel duurzamer en toekomstgerichter is. Een bedrijf als Finch Buildings uit Nederland is daar een voorloper van.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Publireportage

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Stadslawaai is niet enkel hinderlijk, het heeft ook nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Schüco, specialist in aluminium systeem-oplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels, beseft[…]

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Meer artikels