Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het dagelijkse leven in een stad zonder fossiele brandstoffen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Het dagelijkse leven in een stad zonder fossiele brandstoffen

Zonne-energie kun je volgens Tom van Heeswijk van Wageningen University & Research en ontwerper Sabrina Lindemann in de stad van 2050 op alle publieke plekken produceren: boven wegen, sportvelden, winkelstraten en stations en dit via mooie overkappingen die ’s avonds zorgen voor een mooie en veilige sfeerverlichting.

Op de tentoonstelling Post-Fossil City in het stadskantoor in Utrecht (Nederland) toonden tien getalenteerde ontwerpers, kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland op inspirerende wijze hoe het dagelijkse leven eruit zou zien in een stad zonder fossiele brandstoffen.

De Post-Fossil City-tentoonstelling was een initiatief van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de stad Utrecht en het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Fossiele brandstoffen hebben de wereld zoals we die nu kennen enorm beïnvloed. Ze hebben bepaald hoe we onszelf verplaatsen in onze auto’s, hoe we ons voedsel produceren en consumeren, en op welke manier we onze economie draaiende houden, elektriciteit opwekken en onze steden ruimtelijk vormgeven. Maar of we het nu willen of niet, we zijn op weg naar een postfossiele toekomst, een tijdperk dat steden en de dagelijkse realiteit drastisch zal (her)vormen. Zodanig sterk zelfs dat het moeilijk voor te stellen is hoe deze nieuwe stad eruit zal zien. 

In de twintigste eeuw heeft de auto, meer dan welke technologie ook, onze leefomgeving bepaald. Planners en architecten als Cornelis van Eesteren, Robert Moses en Le Corbusier ontwierpen steden die geschikt waren voor autoverkeer, volledig gericht op efficiëntie. Vandaag de dag worden hun plannen grotendeels beschouwd als achterhaalde utopieën, maar tegelijkertijd bepalen ze nog steeds in grote mate hoe we nadenken over stedelijke ontwikkeling. Wat gebeurt er als we (aspecten van) de nieuwe stad in het postfossiele tijdperk ontwerpen? Is deze stad een utopie, of juist een dystopie? Welke kansen biedt de post-fossiele stad? En welke obstakels komen we tegen op de weg ernaartoe? De finalisten van deze tentoonstelling proberen die vragen te beantwoorden.

Hoe ziet een stad eruit als die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen? In januari lanceerde de Urban Futures Studio (UFS) van de Universiteit Utrecht een oproep in de richting van kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en andere creatieve talenten om de postfossiele stad van de toekomst tot leven te wekken. De respons was enorm: de jury moest de tien beste voorstellen selecteren uit 250 inzendingen uit meer dan veertig landen. Op de Post-Fossil City-tentoonstelling in het stadskantoor (Stadsplateau 1) in Utrecht presenteerden de tien finalisten hun ideeën aan het grote publiek.

Hebben in 2040 alle snelwegen in Nederland een dak van zonnepanelen? Kunnen consumenten zelf melk aftappen bij loslopende koeien op straat? Of staat de stad Utrecht volledig onder water? De Post-Fossil City-tentoonstelling nam bezoekers mee op een prikkelende reis langs kleine en grote, wilde en realistische, en utopische en dystopische ideeën over het leven in de stad van de toekomst.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

De provincieraad van Oost-Vlaanderen heeft het ontwerp voor de herinrichting van het overstromingsbekken in de Moerasstraat in Kruisem goedgekeurd. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en er wordt een aannemer gezocht voor de uitvoering van[…]

Holcim krijgt CSC Gold-certificaat voor alle betonactiviteiten

Holcim krijgt CSC Gold-certificaat voor alle betonactiviteiten

Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Meer artikels