Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het archief Christian Kieckens

Het archief Christian Kieckens

Architectuur uit Vlaanderen en Brussel geniet vandaag internationaal grote belangstelling. In de jaren zeventig van vorige eeuw legden de toen jonge, opkomende architecten de basis voor dit succes. Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel nodigden één van hen uit om een tentoonstelling te maken: Christian Kieckens. De tentoonstelling 'Het huis. De mentor. Het archief Christian Kieckens' is te bezoeken in deSingel in Antwerpen van 12 februari tot 5 juni 2016. De openingsavond heeft plaats op donderdag 11 februari in de Blauwe Zaal om 20 uur.

De organisatie is in handen van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en deSingel internationale kunstcampus in samenwerking met het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA). Pieter D'haeseleer, Maarten Lambrechts en Katrien Vandermarliere, drie 'compagnons de route' die de ontwikkeling en het werk van Christian Kieckens door een jarenlange samenwerking mee gestalte gaven, treden op als curatoren. Ook het recent aan het APA geschonken archief, dat getuigt van een overdonderende hoeveelheid denk-, teken- en presentatiewerk, levert materiaal voor de expo.

De tentoonstelling 'Het huis. De mentor. Het archief' toont de wisselwerking tussen architectuurgeschiedenis, ontwerponderzoek, het docentschap en het gebouwde oeuvre. Kieckens verzamelt rondom zich een wereld van architectuur en kunst. Hij dompelt zich onder in wat 'het autonome onderzoek van de architectuur' genoemd wordt: de kerken van Francesco Borromini, de pyramide van Cheops, Duitse barokkoepels, de Zwitserse neutraliteit, het werk van zijn mentor en vriend Pieter De Bruyne, '

Alles is een zoektocht naar hoe woord en beeld, theorie en geschiedenis zich versmelten in verbeelding en gebruik. Dit contrasteert met de soms visuele eenvoud van zijn ontwerpen. Deze inzichten vormen de basis voor de kennisoverdracht naar nieuwe generaties architecten. De essentie van Kieckens' boodschap als docent is het creëren van een eenheid in het ontwerp.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kondigt nieuwe, volledig afgescheiden fietspaden op de Veurnestraat/Pannestraat (N35) aan. In 2018 kreeg dat fietspad nog de betreurenswaardige titel ‘slechtste fietspad van[…]

Europees platform voor coatingonderzoek gestart

Europees platform voor coatingonderzoek gestart

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen