Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Het archief Christian Kieckens

Het archief Christian Kieckens

Architectuur uit Vlaanderen en Brussel geniet vandaag internationaal grote belangstelling. In de jaren zeventig van vorige eeuw legden de toen jonge, opkomende architecten de basis voor dit succes. Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel nodigden één van hen uit om een tentoonstelling te maken: Christian Kieckens. De tentoonstelling 'Het huis. De mentor. Het archief Christian Kieckens' is te bezoeken in deSingel in Antwerpen van 12 februari tot 5 juni 2016. De openingsavond heeft plaats op donderdag 11 februari in de Blauwe Zaal om 20 uur.

De organisatie is in handen van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en deSingel internationale kunstcampus in samenwerking met het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA). Pieter D'haeseleer, Maarten Lambrechts en Katrien Vandermarliere, drie 'compagnons de route' die de ontwikkeling en het werk van Christian Kieckens door een jarenlange samenwerking mee gestalte gaven, treden op als curatoren. Ook het recent aan het APA geschonken archief, dat getuigt van een overdonderende hoeveelheid denk-, teken- en presentatiewerk, levert materiaal voor de expo.

De tentoonstelling 'Het huis. De mentor. Het archief' toont de wisselwerking tussen architectuurgeschiedenis, ontwerponderzoek, het docentschap en het gebouwde oeuvre. Kieckens verzamelt rondom zich een wereld van architectuur en kunst. Hij dompelt zich onder in wat 'het autonome onderzoek van de architectuur' genoemd wordt: de kerken van Francesco Borromini, de pyramide van Cheops, Duitse barokkoepels, de Zwitserse neutraliteit, het werk van zijn mentor en vriend Pieter De Bruyne, '

Alles is een zoektocht naar hoe woord en beeld, theorie en geschiedenis zich versmelten in verbeelding en gebruik. Dit contrasteert met de soms visuele eenvoud van zijn ontwerpen. Deze inzichten vormen de basis voor de kennisoverdracht naar nieuwe generaties architecten. De essentie van Kieckens' boodschap als docent is het creëren van een eenheid in het ontwerp.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

De bouwsector is vandaag – op een paar positieve uitzonderingen na – nog heel klassiek in zijn communicatie. “Aannemers pakken vooral uit met wat ze in het verleden al gerealiseerd hebben, terwijl het ‘hoe’ en meer[…]

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal