Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hervorming gewaarborgd loon verhoogt loonkost en banenverlies

De Confederatie Bouw noemt de verlenging van het gewaarborgd loon, de periode waarin de werkgever het loon van een zieke werknemer ten laste moet nemen, volstrekt onaanvaardbaar voor de bouwsector.

'Als een aannemer vanaf dag één het volledige loon van zijn zieke werknemer moet betalen gedurende een periode van zestig dagen zal dit onze bouwbedrijven ieder jaar bijna 100 miljoen ' meer kosten. Dat komt overeen met een stijging van de loonkost met 1,9%, net nu onze aannemers dringend een verlaging van de loonkosten nodig hebben', signaleert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Hij wijst erop dat sinds 2012 19.000 jobs in loondienst verdwenen zijn in de bouwsector onder druk van de oneerlijke concurrentie door buitenlandse firma's en van sociale dumping. Daarom is het volgens hem hoogst noodzakelijk en dringend dat de regering de loonkosten van aannemers vermindert, want alleen deze maatregel kan Belgische bouwbedrijven weer competitief maken. De Confederatie Bouw heeft de regering erop gewezen dat tegen het einde van de legislatuur nog eens 25.000 banen in bouwbedrijven dreigen te verdwijnen als de loonkosten in de bouw niet snel dalen.

'Het is verbijsterend dat in deze omstandigheden een verlenging van het gewaarborgd loon ter sprake komt. Iedere verhoging van de loonkosten riskeert het banenverlies nog groter te maken', klaagt Robert de Mûelenaere aan.

Deze maatregel stond overigens ook al vermeld in het regeerprogramma van september 2014, maar toen is het voorstel afgewezen. De Confederatie Bouw is ten zeerste verontwaardigd dat het opnieuw de kop opsteekt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen