Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herstal tegen sociale dumping

De gemeente Herstal wil openbare aanbestedingen sociaal verantwoord maken en nam zelf het initiatief om een charter tegen sociale dumping te ondertekenen. Dit is een eerste uitdrukkelijk antwoord van een openbare opdrachtgever op het plan voor eerlijke concurrentie dat de sociale partners van de bouw en de regering in juli ondertekenden (zie Bouwkroniek van 31 juli 2015, blz. 17-18). In dat plan voor eerlijke concurrentie staan in totaal 40 maatregelen om de sociale fraude en dumping in de bouwsector tegen te gaan.

Construbadge

Zo wordt het dragen van de zogenaamde construbadge verplicht, wordt de aanwezigheidsregistratie op bouwwerven uitgebreid, wordt het aantal onderaannemers beperkt en werd een centraal aanspreekpunt sociale fraude in het leven geroepen. De sociale partners blijven ook uitdrukkelijk vragen om de loonkosten in de bouw te verlagen.

Maar het plan voorziet ook dat de opdrachtgevers moeten worden geresponsabiliseerd. Wanneer de laagste prijs als enige (of belangrijkste) criterium geldt voor de toewijzing van een opdracht, blijft het heel moeilijk om een dam op te werpen tegen de sociale dumping. De overheid heeft als opdrachtgever een voorbeeldfunctie. Daarom is het initiatief van de gemeente Herstal heel belangrijk en hoopt de Confederatie Bouw dat ook andere steden en gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.

'De tijd dringt immers. Door de oneerlijke concurrentie en sociale dumping zijn in drie jaar tijd 17.300 jobs verloren gegaan in de bouw. Door misbruik van Europese detacheringsregels worden buitenlandse werknemers in ons land tewerkgesteld onder de marktprijs. Dit moet een halt toegeroepen worden in het belang van de Belgische werknemers en werkgevers, maar ook in het belang van de overheid, die nog steeds 11% van haar totale inkomsten aan de Belgische bouwnijverheid te danken heeft', aldus Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Publireportage

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Grid Parity Concepts Europe, kortweg GPC Europe, is een Belgische vakgroothandel in Solar en Storage Solutions. Sinds 2005 voorzien ze technische firma’s en installateurs van een compleet gamma aan kwalitatieve fotovoltaïsche producten. Hun[…]

23/06/2021 |
Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!

Publireportage

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!