Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herontwikkeling site Catala goedgekeurd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Herontwikkeling site Catala goedgekeurd

(c) Valerie Clarysse/Futurn

© Valerie Clarysse

De Vlaamse regering heeft zopas op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van het brownfieldconvenant Catala in Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos. De oude papierfabriek moet ruimte bieden aan een nieuwe duurzame bedrijvencampus met daarnaast nog ruimte voor wonen en recreatie.
 

 

Via brownfieldconvenanten krijgen oude bedrijfsterreinen een nieuwe bestemming. Catala in Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos is een oude papierfabriek op een terrein van 18,25 ha. De fabriek ging in 2015 dicht. Er zijn een aantal bedrijven gevestigd op het terrein die nog willen uitbreiden met nieuwbouw op terreinen die ze al gekocht hebben. Voor de nog vrije ruimte zijn er plannen om een duurzame multifunctionele bedrijvencampus voor kmo’s te realiseren met ook een poort- en parkeergebouw. Daarnaast is er nog plaats voor woningen en recreatie.
 
Het ontwerp houdt rekening met de historische gebouwen op het terrein, zoals de watertoren in zuidoostelijke hoek en de neoclassicistische directeurswoning. De ontwikkelaars willen de oevers van de Zenne opwaarderen en een vistrap realiseren. Er komt een compensatie van de ingenomen overstromingsruimte. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp zal gekeken worden naar de resultaten van de mobiliteitsstudie.
 

Geen distributiecentrum

 
Futurn en Odebrecht geven nieuw leven aan de papiersite. De site wordt sinds het stopzetten van de activiteiten al eens bezocht door krakers. Om die reden liet burgemeester Alexis Calmeyn de directeurswoning afsluiten. De toekomst was lang één groot vraagteken. In 2018 hielden de besturen van zowel Drogenbos als Sint-Pieters-Leeuw nog het plan tegen om er een groot distributiecentrum neer te poten. Burgemeester Calmeyn riep geïnteresseerde kopers aansluitend op om te willen investeren in een kwalitatief project op mensenmaat. Daar gaat Futurn op in.
 
Futurn heeft een uitgebreide expertise in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en -gebouwen naar duurzame industriezones met de modernste noden. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan beschouwt de site als een gemengd regionaal bedrijventerrein. Samen met Straco zal Futurn site een nieuw leven geven door een efficiënte heropdeling, een gerichte afbraak en het heropbouwen van een aantrekkelijk nieuw multifunctioneel bedrijvenpark met nog een stukje residentieel.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels