Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

De project- en vastgoedontwikkelaars ION en Eaglestone bundelen voor het eerst hun krachten en zullen samen de voormalige zetel van de Confederatie Bouw herontwikkelen. De sectororganisatie verlaat in 2022 het gebouw aan de Lombardstraat en verhuist naar de Kunstlaan 20 in Brussel.
ION en Eaglestone hebben het oude gebouw gekocht en willen het via een ingrijpende renovatie omvormen tot een modern en uiterst duurzaam pand. De bestemming als kantoorruimte en de ondergrondse parkeerplaatsen blijven behouden. De oplevering is gepland in de loop van 2023 en de investeringswaarde van het project bedraagt meer dan 50 miljoen €.
 
Het oude gebouw dat eigendom as van de nv 'ationale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf, ligt in het historische stadscentrum van Brussel op een steenworp afstand van de Grote Markt, tegenover het Brusselse Parlement en op een honderdtal meter van het spoorwegstation Brussel-Centraal. Het gebouw dateert uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw en heeft een totale oppervlakte van 8.250 m², verdeeld over acht verdiepingen.
 
De Confederatie Bouw had de opdracht gegeven aan de consultants Key Estates (Dick Dekeyzer) en REDIM (Damien le Grelle), die de deal met ION en Eaglestone tot een goed einde hebben gebracht. De projectontwikkelaars hebben het Brusselse architectenbureau A2RC aangesteld om dit herontwikkelingsproject uit te werken. De bedoeling is om van het pand een voorbeeldgebouw te maken dat zijn waarde als erfgoed behoudt.
 
Voor het toekomstige project wordt nog dit jaar een vergunning aangevraagd voor de aanleg van een atrium om zoveel mogelijk daglicht binnen te brengen. Daarbij wordt de gevel bewaard en verzoend met een nieuwe binnenruimte met een sterke identiteit en hedendaags design.
 
De ontwikkelaars kiezen voor een flexibel concept dat zich aan alle soorten gebruikers kan aanpassen. Ook het dak wordt opgewaardeerd met de bouw een een ‘rooftop’ met een mooi uitzicht op het stadhuis van Brussel. Ten slotte worden ook kwaliteitsvolle buitenruimtes aangelegd.
 
Naast de technische en architecturale kenmerken worden de recentste vereisten en vooruitzichten inzake duurzame ontwikkeling geambieerd, zoals een Breeam Outstanding-certificaat en koolstofneutraliteit. Ook is het de bedoeling om niet langer een beroep te doen op fossiele brandstoffen.
 
“Deze transactie past perfect in onze strategie om gebouwen met een grote architecturale waarde duurzaam te ontwikkelen, met veel aandacht voor innovatie. We koesteren hoge ambities voor dit project, dat een referentie zou moeten zijn op de markt. Het gebouw biedt een uitstekende oplossing voor bedrijven en overheidsinstellingen die op zoek zijn naar flexibele en hoogwaardige kantoorruimten die vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer”, zegt Kristof Vanfleteren, de CEO van ION.
 
“Deze nieuwe transactie wordt een referentie in het centrum van Brussel. Ook wij zetten in op omvangrijke projecten met een sterke milieudimensie. De coronapandemie heeft de transitie van de kantoormarkt ook versneld. Een trend die bedrijven ertoe aanzet om op zoek te gaan naar nieuwe, duurzamere en flexibelere kantoren in de onmiddellijke omgeving van de verkeersknooppunten”, vult Nicolas Orts, CEO van de Eaglestone Group aan.
 
ION is een snelgroeiende projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. De ontwikkelingsportefeuille van ongeveer 1,8 miljard € bevat meer dan 72 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project. ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten. Er werken meer dan honderd mensen in de kantoren in Waregem, Brussel, Antwerpen, Wallonië en Luxemburg.
 
Eaglestone Group is als specialist in vastgoedontwikkeling en -investeringen actief in België, Luxemburg en Frankrijk. Eaglestone staat bekend om de architecturale en technische kwaliteit van zijn projecten en legt zich toe op de verfraaiing van de bestaande omgeving door verantwoorde stadsprojecten met een eigen karakter op te zetten. De groep beheert momenteel met tachtig medewerkers een portefeuille van meer dan tachtig projecten in het residentiële, kantoor- en retailsegment, goed voor meer dan 500.000 m² in bewaring en bouw.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels