Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herontwikkeling Leopoldskazerne toegewezen aan thv Leopold

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Herontwikkeling Leopoldskazerne toegewezen aan thv Leopold

Thv Leopold mag voor de provincie Oost-Vlaanderen de site van de voormalige Leopoldskazerne in hartje Gent herontwikkelen. De opdracht wordt gegund voor 52,5 miljoen €. Hierin zijn ook de technische onderhouds- en beheerskosten van het provinciehuis voor drie jaar begrepen.

Het consortium omvat onder andere projectontwikkelaar DMI Vastgoed en Matexi, aannemer Democo en een team van architecten: 360 Architecten, B2Ai en Sergison Bates Architecten (UK). Het landschapsontwerp is in handen van Delva Landscape Architects (NL). Voor duurzaamheid, stabiliteit en technieken staan o.a. 3E, Ingenium, Procos en Ingenieursbureau G. Derveaux in.

De provincie Oost-Vlaanderen wil met het project de omschakeling maken naar een toekomstgerichte werkomgeving voor de ambtenaren en haar diensten centraliseren. Met de keuze voor de Leopoldskazerne aan de rand van het Citadelpark zorgt de provincie voor de heropwaardering van een stuk erfgoed, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de omgeving.

“De site verandert van een gesloten naar een open en toegankelijke, groene site, waarin behalve het provinciehuis o.a. ook een kinderdagverblijf, een buurtpark, wooneenheden en een hotel komen. In het provinciehuis komen heel wat vergaderfaciliteiten, een restaurant en een cafetaria die ook buiten de kantooruren publiek toegankelijk zullen zijn”, zegt Hilde Bruggeman, gedeputeerde voor Patrimonium.

Architecturale visie

Het provinciehuis komt op de hoek van de R40/Charles de Kerchovelaan, met een subtiele architecturale ingree (groen getint staal en glas) aan de bestaande gebouwen en een nieuwbouw aan de Kunstlaan. Dat maakt het mogelijk om een kantooromgeving te creëren volgens de modernste noden. De nieuwe architectuur is respectvol, subtiel en homogeen en bewaart het evenwicht met de bestaande gebouwen. Het binnenplein wordt een groene omgeving waar zowel rust als activiteit een plaats krijgen.

Duurzaam

Het gebouw is met een grote flexibiliteit ontworpen zodat het mee kan evolueren met veranderende noden en gebruik in de toekomst. Het project focust dus niet enkel op een grote ecologische maar ook culturele duurzaamheid. De technische installaties zijn flexibel en modulair opgebouwd. Volgens de internationaal erkende Breeam-duurzaamheidsstandaard haalt het provinciehuis de op één na hoogste score op vlak van duurzaamheid in de brede betekenis van het woord. In een moeilijk bestaand gebouwencomplex wisten de ontwerpers een behoorlijk laag E-peil van 36 te halen. Liefst 70% van de  energie wordt ter plaatse en hernieuwbaar opgewekt (geothermie uit de bodem, warmtepomp, zonnepanelen). De provincie koopt de resterende energie al jaren 100% groen aan. Zo wordt het provinciehuis CO2-neutraal.

Buurt

De provincie zal de buurtbewoners nauw informeren tijdens het hele proces. Vooraleer de bouwaanvraag wordt ingediend zal een eerste buurtinfosessie plaatsvinden. Het consortium stelde hiertoe een communicatiebureau aan. De centralisatie van de administratieve diensten maakt het mogelijk om andere gebouwen te verkopen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste campusuitbreiding ooit voor VUB

Grootste campusuitbreiding ooit voor VUB

Op de campus Humanities, Sciences en Engineering van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek werden zopas de nieuwe gebouwen I, X en Y feestelijk ingehuldigd. Met dit nieuwe opvallende en milieuvriendelijke complex dat onder meer extra[…]

22/10/2019 | Projectennieuwbouw
Evergem schrapt bouw ontmoetingscentrum

Evergem schrapt bouw ontmoetingscentrum

Shm Vlaamse Ardennen bouwt in Nazareth en Oudenaarde

Shm Vlaamse Ardennen bouwt in Nazareth en Oudenaarde

Gent zoekt multidisciplinair team voor campus Dok Zuid

Gent zoekt multidisciplinair team voor campus Dok Zuid

Meer artikels