Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herinrichting R4 West en Oost gestart

Herinrichting R4 West en Oost gestart

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Gentse burgemeester Mathias De Clercq hebben op 22 februari symbolisch de eerste spade in de grond gestoken voor het eerste turboverkeersplein in België

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Gentse burgemeester Mathias De Clercq hebben samen met schepen Filip Watteeuw op 22 februari symbolisch de eerste spade in de grond gestoken voor het eerste turboverkeersplein in België.
Willemen Groep is voor De Werkvennootschap op 15 februari gestart met voorbereidende werken aan het kruispunt van de D. Eisenhowerlaan (R4) met de J.F. Kennedylaan (N424) in Oostakker. De plannen werden getekend door de maatschap Arcadis-SBE.
Op 22 februari begonnen de eigenlijke werkzaamheden. "Deze knoop aan Euro-Silo wordt het eerste turboverkeersplein van het land. We bouwen binnenkort drie belangrijke fietsbruggen in de regio en daarna zijn de andere 14 knooppunten aan de beurt”, duidt minister Peeters.
 
Met het project R4 West en Oost (R4WO) zet de Vlaamse overheid in op een vlotte en veilige Gentse kanaalzone, met leefbare woonkernen en de nadruk op veilige en comfortabele fietspaden. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stak op 22 februari de schop in de grond voor de eerste van 18 knooppunten die worden heringericht. "Dit is een belangrijk mobiliteitsproject voor de regio. We investeren niet minder dan 750 miljoen € in een vlotte en veilige Gentse kanaalzone. Hier starten we met de eerste knoop, die als een quick-win wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog drie quick-wins, drie fietsbruggen. Vanaf 2023 kunnen we dan starten met de andere 14 knooppunten op de R4 West en Oost", aldus Peeters. 
 
Een turboverkeersplein kan je beschouwen als een grote, efficiënte rotonde. Op dit moment is het kruispunt aan Euro-Silo in Oostakker een verkeersknelpunt. Bovendien ontstaan er onveilige verkeerssituaties doordat er te weinig ruimte is voor vrachtwagens en doordat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar moet kruisen bij het veranderen van rijrichting.
 
Het turboverkeersplein zorgt ervoor dat het autoverkeer vlotter en veiliger verloopt. Voor je het verkeersplein oprijdt, kies je de juiste rijstrook in functie van je bestemming. Slimme verkeerslichten detecteren hoeveel verkeer er is en springen automatisch op groen. Daarnaast komen er ook voor fietsers enkele belangrijke verbeteringen aan. “Fietsers krijgen meer plaats dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg. Tussen de R4 en de fietssnelweg komt er een groene berm met gracht. Zo kan je als fietser veiliger en aangenamer rijden”, aldus minister Peeters.
 
De werken aan het Euro-Silo-kruispunt worden zo gefaseerd dat de hinder zo beperkt mogelijk blijft. De aanleg van het verkeersplein gebeurt in acht fasen. Tijdens de volledige duur van de werken blijven alle richtingen toegankelijk voor het autoverkeer, maar er zullen wel vertragingen zijn.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

De Vlaamse overheid wil met publiek-private samenwerkingen (pps) tegen 2030 een vijftigtal verouderde vaste bruggen in heel Vlaanderen vervangen. De bouwkost wordt geraamd op 300 miljoen euro. De bruggen worden beheerd door het Agentschap Wegen[…]

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Meer artikels