Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Herinrichting Manchestersite in Huizingen goedgekeurd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Herinrichting Manchestersite in Huizingen goedgekeurd

(c) POM Vlaams-Brabant

De Vlaamse regering heeft de verdere herinrichting van de Manchestersite in Huizingen goedgekeurd. De bedoeling is om op deze site een bedrijvenzone te ontwikkelen en ruimte te bieden aan een industriële brouwerij. Er zal nu een inspraak- en informatiemoment worden georganiseerd.
 

 

Om verlaten en vervuilde bedrijventerreinen een nieuwe functie te geven sluit de Vlaamse regering brownfieldconvenanten af. Projectontwikkelaars en investeerders krijgen zo de kans om dergelijke terreinen nieuw leven in te blazen en de ruimtedruk te verminderen.
 
Ook voor de Manchestersite in Huizingen is dat nu gebeurd. Wie een brownfieldconvenant afsluit, geniet van fiscale voordelen (registratierechten, planbatenheffing, leegstandsheffing) en krijgt professionele begeleiding van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
 
Het gaat in Huizingen om een terrein van ruim 7 ha waar vroeger een papierfabriek gevestigd was. Op een deel van de site is al een park aangelegd door de gemeente Beersel en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant (POM).
 
De oude fabrieksgebouwen zijn ondertussen verkocht om er in de toekomst met een privé-partner plaats te bieden aan een industriële brouwerij, ruimte voor bedrijfsseminaries, een restaurant en een administratief gedeelte. Het gaat deels om een renovatie en deels om een uitbreiding met respect voor de oude architectuur. Daarnaast komt op de site in Huizingen in samenwerking met de projectvennootschap Park Neerdorp, een duurzaam bedrijventerrein van 4 ha.
 
Bij de herontwikkeling wordt ook aandacht besteed aan verbindingen voor fietsers en voetgangers, de doortrekking met de Molenbeek en de opvang van water via waterbuffers.
 
Het ontwerp van de plannen krijgt nu groen licht van de Vlaamse regering. Daardoor kan op korte termijn een inspraak- en informatievergadering worden georganiseerd.
 
“Vlaanderen kiest ervoor om braakliggende voormalige industrieterreinen een nieuw leven te geven. Zo kunnen we de schaarse ruimte beter benutten. De Manchestersite in Huizingen biedt op dat vlak ook kansen. Er is al ruimte gemaakt voor groen. De verdere invulling bestaat uit de komst van een bedrijvenzone en een brouwerij. De POM Vlaams-Brabant werkt daarvoor samen met privé-partners”, aldus Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

De stad Beringen heeft haar nieuwe stadhuis, de vernieuwde bibliotheek, de ondergrondse parking en het nieuwe binnenplein officieel geopend. Alle diensten van de stad en het OCMW werden gecentraliseerd op deze locatie. De bouw van het nieuwe[…]

23/10/2021 | overheidsopdracht
Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels