Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

© BLAZEJLYJAK.COM

De heraanleg van een drukke rotonde in Wervik naar een lichtengeregeld kruispunt komt eindelijk uit de startblokken. De aanbesteding gebeurt dit jaar en de werken starten dan in 2023.
Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maken daarvoor 2 miljoen € vrij uit de relancemiddelen bovenop de 4 miljoen € die voorzien is in het Investeringsprogramma van het Agentschap Wegen en Verkeer. De aanpassing tot zal leiden tot vlotter en veiliger verkeer en laat toe dat de volgende fase van het brownfieldproject Tybersite in Menen wordt gerealiseerd.
 
De rotonde in Wervik waar de expresweg N58 de N8 Menen-Geluwe kruist, kent al jaren een capaciteitsprobleem waardoor op piekmomenten files ontstaan tot op de snelweg A19. De N58 richting Moeskroen staat dan ook op de lijst van de gevaarlijke punten.
 
De heraanleg van de rotonde hangt samen met de verdere omvorming van de Tybersite in Menen via een brownfieldconvenant. Voor deze herbestemming is in de stedenbouwkundige voorschriften opgenomen dat het brownfieldproject maar verder mag worden ontwikkeld nadat het bewuste kruispunt van de N58 met de N8 is aangepakt. De aanbesteding van de werken voor de ontdubbeling van de N58 met de omvorming van de rotonde N58 x N8 tot een lichtengeregeld kruispunt staat nu in 2022 op het investeringsprogramma. Het is de bedoeling om in 2023 de spade in de grond te steken.
 
“Met de ontdubbeling van de N58 en de aanpak van de kruispunten van de kruispunten van de N58 met de N8 en van de N58 met de N338 op die gewestweg slaan we twee vliegen in één klap. We verhogen de verkeersveiligheid en geven nieuwe economische kansen aan de regio door de doorstroming van het verkeer te verbeteren en een verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen mogelijk te maken in het kader van het brownfieldconvenant”, stelt minister Crevits.
 
Het project omvat een aantal mobiliteitsaanpassingen: enerzijds komt er de ontdubbeling van de N58 vanaf de A19 tot de N338. Daarnaast wordt het kruispunt van de N8 met de N58 aangepast van een rotonde naar een lichtengeregeld kruispunt zodat er een vlottere doorstroming is en minder kans op fileopbouw op het complex A19-N58. Het kruispunt met de N338 wordt een soort turborotonde (met voorsorteerstroken).
 
De twee bestaande fietskokers onder de rotonde worden wat verlengd wat zorgt voor extra fietscomfort en -veiligheid. Daarnaast komt er een nieuwe fietstunnel  in het traject van de Koekuistraat- langs de Geluwebeek (ten noorden van de N8) die gaat aantakken op het bovenlokale functionele fietsnetwerk. 
 
Tybersite
 
Via brownfieldconvenanten worden verouderde of verwaarloosde bedrijventerreinen gesaneerd en krijgen ze een nieuwe bestemming. Het brownfieldproject Menen-Tybersite is al in volle ontwikkeling. De leegstaande fabriek werd gesloopt, het terrein werd gesaneerd en bouwrijp gemaakt. Recent is er een nieuw warenhuis geopend en op korte termijn openen nog een trampolinepark en een fitnesscentrum. Ondertussen zijn er ook al bedrijven actief in de twee gebouwen met kmo-units achteraan op de site. Nog in het voorjaar van 2022 start de bouw van een tweede winkelgebouw.
 
De volgende fase van het brownfieldproject is maar realiseerbaar met de omvorming van de rotonde aan de N58 en N8. Het gaat om de realisatie van vijf bijkomende gebouwen met kmo-units. Het relanceplan Vlaamse Veerkracht zorgt voor een versnelling van belangrijke investeringsprojecten en stimuleert private investeringen door verouderde en al dan niet vervuilde bedrijfsterreinen te vernieuwen.
 
“De stad Menen is uitermate tevreden met deze heraanleg. Iedereen die daar vandaag in de file staat, ziet dat ingrepen er meer dan noodzakelijk zijn. Deze infrastructuurwerken zullen de verkeersleefbaarheid voor Wervik en Menen sterk verbeteren. De ontdubbeling levert een grote bijdrage tot een betere bereikbaarheid van onze bedrijventerreinen en ontlast het centrum van Menen van doorgaand verkeer. Bovenal wordt hiermee het aantal conflictpunten tussen de verschillende weggebruikers op dit traject sterk verminderd en verhoogt de verkeersveiligheid hierdoor voor alle weggebruikers”, stelt burgemeester van Menen Eddy Lust.
 
“De ontdubbeling van de N58 en de heraanleg van het kruispunt N58/N8 zijn voor de stad Wervik van primordiaal belang voor de economische ontwikkeling van onze stad. Daarnaast zullen deze aanpassingswerken zorgen voor een betere verkeersveiligheid, dit zowel ter hoogte van de afrit 2a A19/N58, als zowel het kruispunt N58/N8. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de start van de werken, hopende op een snelle en adequate realisatie”, besluit burgemeester van Wervik Youro Casier.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

De Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en het Teaml Vlaams Bouwmeester gaan opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse besturen. Voor deze twintigste editie zijn er vijf opdrachten:[…]

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

West-Vlaanderen krijgt 627.308 € uit Fietsfonds

West-Vlaanderen krijgt 627.308 € uit Fietsfonds

Meer artikels