Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft Vlamingen krijgen financieel duwtje bij aanschaf woning

Helft Vlamingen krijgen financieel duwtje bij aanschaf woning

De helft van de Vlamingen krijgt van familie een financieel duwtje in de rug wanneer ze hun eerste woning willen kopen. Gemiddeld krijgen ze 37.000 € cadeau van hun ouders. Eén op de vijf Vlamingen leent daarnaast ook goedkoop geld van familie, gemiddeld 28.000 €. Dat blijkt uit een onderzoek bij duizend Vlamingen tussen 25 en 40 jaar oud. 

De hypothecaire rente mag dan wel bijzonder laag staan, tegelijk is de prijs van een woonhuis in vijf jaar tijd met gemiddeld 30.000 € gestegen. Voor een appartement is dat ongeveer 26.000 €. Ook zelf bouwen is met de almaar strengere normen een stukje duurder geworden. Wie dus een eerste woning wil kopen of bouwen, kan elke extra euro nog steeds goed gebruiken. Liefst één op de drie Vlamingen vindt het maar normaal dat hij voor de aankoop van een eerste woning financiële steun krijgt van familie. De helft van de Vlamingen (50,3%) krijgt die steun ook effectief, zo blijkt uit een recente enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van vastgoedmakelaar Hillewaere.
 
“Wie geld cadeau krijgt van zijn of haar ouders, kan rekenen op gemiddeld 37.000 €. Die som dekt al zeker het bedrag dat je gemiddeld aan registratie- en notariskosten en allerhande kosten bij de bank betaalt. Dat lijkt niet toevallig. Zeker als je weet dat vele Vlamingen de totale kostprijs van een eerste woning onderschatten en bij familie aankloppen om hulp. Bijna één op de drie Vlamingen die de voorbije jaren een woning heeft gekocht of gebouwd, geeft ook aan dat hij uiteindelijk meer heeft betaald dan hij op voorhand had verwacht”, zegt Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed.
 
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat er merkelijke verschillen lijken te zijn tussen de verschillende provincies. Zo kunnen Vlaams-Brabanders en Limburgers op de grootste giften te rekenen. Zij krijgen respectievelijk gemiddeld 44.442 € en 42.023 € van hun ouders. Dat is ruim 6.500 € meer dan wat Oost-Vlamingen gemiddeld cadeau krijgen. Antwerpenaars zitten dan weer bijna pal op het gemiddelde. West-Vlamingen mogen hun ouders bedanken voor een mooi geschenk van gemiddeld 34.614 €.
 
“Dat Vlaams-Brabanders op de gulste giften kunnen rekenen, heeft voor een stuk te maken met de hogere vastgoedprijzen in deze provincie. Voor een woonhuis bijvoorbeeld betaal je gemiddeld 323.229 € of bijna 50.000 € meer dan in Oost-Vlaanderen. Daarnaast ligt het gemiddelde inkomen in Vlaams-Brabant ook hoger dan in de rest van het land. Er is dus vaak ook wat meer budgettaire ruimte om de kinderen een extra duwtje in de rug te geven”, aldus Roel Druyts.
 
Goed één op de vijf Vlamingen die een eerste woning kopen klopt daarnaast bij familie op de deur voor een goedkope lening. Gemiddeld ontlenen ze 28.000 €. In het merendeel van de gevallen doen ze daarvoor een beroep op het beschikbare vermogen van hun (schoon)ouders en in mindere mate op dat van hun broers of zussen (tot maximum 10.000 €). Ook hier zijn er provinciale verschillen. Zo zien we dat West-Vlamingen de grootste sommen geld lenen van familie, gemiddeld 40.885 €. Daarna volgen de Oost-Vlamingen, die gemiddeld 28.920 € lenen. Limburgers, Vlaams-Brabanders en Antwerpenaars lenen het minste.
 
“Opmerkelijk is dat vier op de tien Vlamingen die lenen bij familie, ook al een gift hebben gekregen. Vaak gaat het om kopers die de kosten van verbouwingen te laag hebben ingeschat. Jonge gezinnen zijn doorgaans eerder geneigd om eerst een ideale woonst te zoeken en daarna de benodigde centen, terwijl ze eerder de omgekeerde weg zouden moeten bewandelen. Beter ga je eerst precies na welke je financiële mogelijkheden zijn en ga je pas dan op zoek naar een woonst. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan en hoef je niet meteen geld te lenen”, zegt  Druyts.
 
Nog een frappante vaststelling: liefst een kwart van de Vlamingen koopt zijn eerste woning alleen. Meestal gaat het om een appartement dat ze willen renoveren. Vlamingen die alleen kopen, zeggen gemiddeld 194.000 € neer te tellen voor een nieuwe woonst. Goed 96% van hen leent daarvoor een bedrag bij de bank. Gemiddeld betalen ze maandelijks 645 € om de lening af te lossen.
 
Driekwart van de Vlamingen koopt dus samen met een partner zijn eerste woning. Zij kiezen het vaakst voor een halfopen bebouwing die ze willen renoveren. Gemiddeld zeggen koppels 246.000 € te betalen voor hun nieuwe woonst. Bijna 99% gaat een hypothecaire lening aan en betaalt maandelijks gemiddeld 970 € af.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen Vastgoed organiseerde een tijdje geleden een succesvol bootcamp. Dat is een exclusieve en betaalde opleiding in de vastgoedsector. De doelgroep zijn schoolverlaters, pas afgestudeerden, mensen die op zoek zijn naar een[…]

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Meer artikels