Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft van de Belgen woont in een appartement

Gerelateerde onderwerpen :

Helft van de Belgen woont in een appartement

Vandaag woont naar schatting bijna de helft van de Belgen in een appartement, studio of penthouse. Volgens Philippe Janssens, ceo van projectontwikkelaar Immpact, zal dat aantal dit jaar nog fors toenemen.

Ons land telt volgens statistieken van de federale overheid 2.002.548 appartementen op een totaal van ongeveer 4,5 miljoen woongelegenheden. Bijna de helft van de Belgen woont vandaag in een appartement, gaande van een klassieke flat tot een luxueuze penthouse. In de nabije toekomst zullen er meer appartementen bijkomen, ook in kleinere gemeenten. Oorzaken zijn vooral de hoge vastgoedprijzen en het groeiende aantal singles en eenoudergezinnen.

“Het appartement van vroeger is al lang niet meer het appartement anno 2019. Vroeger had je een ‘flat’; vandaag heb je lofts, duplexen, penthouses, villa-appartementen en zélfs appartementen met veel groen op het dak. Zo kan je binnenkort in Antwerpen terecht in de Doktoren, een woontoren met 154 woningen aan Park Spoor Noord, waar op 80 m hoogte grote bomen en daktuinen geplaatst worden. Het idee komt overgewaaid uit Milaan waar sinds 2014 twee woontorens staan van respectievelijk 110 en 76 m hoog die met 900 bomen en 15.000 struiken letterlijk een verticaal bos vormen”, zegt Philippe Janssens.

Twee jaar geleden waren de verkochte nieuwbouwappartementen in ons land gemiddeld 85 m² groot; inmiddels zijn ze al ruim 10% kleiner geworden, tot zowat 75 m². Janssens vermoedt dat de tendens naar compactere flats zich in 2019 nog doorzet. “In Nederland en Frankrijk is een nieuw appartement tegenwoordig nog maar 65 m² groot. Ook in Vlaanderen gaat het die richting uit. Maar dankzij bijvoorbeeld collectieve stookplaatsen winnen we wel ruimte. Bovendien benutten de Vlamingen hun beschikbare ruimte steeds efficiënter door een douche te installeren in plaats van een trap, opbergruimtes te voorzien in de trap en ingebouwde kasten te plaatsen”, aldus Janssens.

Het klinkt cliché, maar de duurste appartementen van België vind je nog steeds in de badplaats Knokke-Heist. De top drie van duurste appartementensteden in ons land wordt aangevuld met Schilde en Sint-Pieters-Woluwe, waar de gemiddelde prijs voor een appartement respectievelijk 368.800 € en 320.000 € bedraagt. De goedkoopste appartementen  in ons land vind je in Henegouwen. In de gemeente Manage bedraagt de prijs voor een appartement gemiddeld 127.500 €.

Uit een recent onderzoek van de KU Leuven en Immpact blijkt dat er gigantische verschillen in woonkost zijn tussen appartementsbewoners en eigenaars van een huis, maar ook tussen ouder vastgoed en nieuwbouw. “Wie een nieuwbouw koopt, heeft al vlug 10% minder woonkosten dan wie in een huis woont dat dateert van vóór 2000. In een relatief compact nieuwbouwappartement bespaar je jaarlijks zelfs 450 € of meer op verwarmings- en elektriciteitskosten in vergelijking met een huis dat al 20 jaar oud of ouder is. Voor heel wat jonge gezinnen die overwegen om een appartement te kopen, is dat toch een groot verschil”, besluit Janssens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Nu de prijzen van huizen stijgen wordt nieuwbouw steeds interessanter. De renovatiekost van een bestaande woning loopt immers al gauw op tot 120.000 €, meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).   Vastgoedprijzen zijn in de loop van dit[…]

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

Meer artikels