Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft van de Belgen heeft weinig vertrouwen in vastgoedmarkt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Helft van de Belgen heeft weinig vertrouwen in vastgoedmarkt

Hoewel de sector de jongste jaren een golf van professionalisering kende, blijft de Belgische vastgoedmarkt kampen met een imagoprobleem.

Ruim de helft van de Belgen zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in de vastgoedmarkt. De belangrijkste reden is een tekort aan informatie bij het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning. Architecten en notarissen boezemen het meeste vertrouwen in, vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars scoren op dat vlak ondermaats. Dat blijkt uit de eerste Real Estate Trust Barometer van Bereal, een communicatiebureau gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en marktonderzoeksbureau Wes research & strategy. Voor het onderzoek werd bij meer dan 2.000 landgenoten gedetailleerd gepeild naar het vertrouwen in de vastgoedsector.

Hoewel de sector de jongste jaren een golf van professionalisering kende, blijft de Belgische vastgoedmarkt kampen met een imagoprobleem. Bereal en Wes bundelden de krachten om het vertrouwen of wantrouwen voor het eerst concreet in kaart te brengen. Ze ontwikkelden daarvoor de Real Estate Trust Barometer die zich specifiek richt tot de ruime vastgoedsector. De meest opvallende vaststelling is dat de sector in het algemeen middelmatig tot slecht scoort inzake vertrouwen, ook bij Belgen die tot nog toe nog geen directe ervaring met het vastgoedmilieu hadden.

Zo heeft een kwart van de Belgen (28%) echt vertrouwen in de vastgoedmarkt en in de vele professionals die erin actief zijn. Meer dan de helft is negatief wat het vertrouwen betreft: 42% van onze landgenoten heeft amper tot geen vertrouwen in de sector, 12,5% heeft een middelmatig vertrouwen. De rest heeft niet meteen een uitgesproken mening. In Brussel en Wallonië is het vertrouwen het laagst, Vlaanderen doet het iets beter. Hoe jonger de ondervraagde Belgen, hoe groter het vertrouwen.

Informatie

De redenen voor die portie wantrouwen lopen behoorlijk uiteen, gaande van ontevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding tot klachten over de dienst na verkoop of over het naleven van de afgesproken timings. Eén van de grootste pijnpunten is echter de informatieverstrekking. Slechts 31% van de Vlamingen vinden dat ze bij de aanvang van een vastgoedproject zoals het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning voldoende informatie krijgen van de verschillende instanties. In Brussel is dat 29%  en in Wallonië 26,5%.

“Een woning (ver)kopen of (ver)bouwen is één van de belangrijkste transacties in een mensenleven, maar zowel de overheid als professionelen staan daar soms te weinig bij stil. De professionalisering van de sector is nochtans al langer een feit, maar het komt er nog te weinig uit. Dat heeft niets met slechte wil te maken. Er wordt alleen nog te vaak gedacht als een verkoper, terwijl mensen eigenlijk een expert willen. Zeker in tijden waarin de regels alsmaar complexer worden, hebben we allemaal nood aan correcte en zo volledig mogelijke informatie”, zegt Dajo Hermans, managing partner van Bereal.

Architect

Als de gemiddelde Belg aan zijn vastgoedproject begint, heeft hij nog het meeste vertrouwen in zijn architect, de notaris of de landmeter. Bij bijna de helft van alle Belgen (49,2%) scoren deze professionals zeer goed tot uitstekend wat het vertrouwen aangaat. Zo worden notarissen gewaardeerd, o.m. omwille van hun bruikbaar advies (49%), hun betrouwbaarheid (48%) en het respecteren van de afgesproken timings (43%).

Anders is het gesteld voor de bankensector, de vastgoedmakelaars en de projectontwikkelaars. Iets meer dan één op de drie Belgen (39%) zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in de bankensector, mochten ze straks een huis (ver)bouwen of (ver)kopen. Bij de projectontwikkelaars lopen de cijfers min of meer gelijk: 40% stelt weinig vertrouwen te hebben. Bij de makelaars gaat het om 48%. Bij een kwart van de Belgen (24%) scoort de vastgoedmakelaar echter goed tot uitstekend.

De meest gehoorde kritiek, zowel bij makelaars als projectontwikkelaars, gaat over de prijs/kwaliteitsverhouding, het verstrekte advies, de dienst na verkoop en de kwaliteit van de afgeleverde producten. Opvallend detail: de Belg blijkt meer vertrouwen te hebben in de kleine zelfstandige vakman zoals schrijnwerkers of loodgieters.

“Makelaars, projectontwikkelaars en andere vastgoedprofessionals denken meer dan ooit mee op maatschappelijk vlak. Het feit dat ze toch niet zo bijster goed scoren, maakt duidelijk dat het veelal om perceptie draait. Ze zullen hun maatschappelijke rol nog beter moeten uitleggen en meer moeten werken aan hun geloofwaardigheid, bv. via informatieverstrekking. Advies geven volstaat niet, maar moet onderbouwd zijn met cijfers, feiten en een visie”, verklaart Pascal Steeland, algemeen directeur van Wes research & strategy.

Investeringen

Ondanks dit alles zit de Belgische baksteen nog altijd diep in de maag van de Belg geworteld, ook bij de jongere generatie. Zo vindt 63% van de Belgen het nog altijd beter om een woning te kopen dan om er één te huren. Belgen die hun spaarcenten in vastgoed willen investeren, doen dat nog altijd het meest in huizen (58%) en appartementen (52%). Vastgoed dat ze minder goed kennen, zoals industriële loodsen of kantoren, is heel wat minder populair.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

De federale regering neemt maatregelen om de toegang tot overheidsaanbestedingen voor lokale kleine en middelgrote ondernemingen te vereenvoudigen en te bevorderen. Eerder nam ook de Vlaamse regering al zo’n initiatief. Danny Van Assche,[…]

29/11/2021 | Alexander De CrooUNIZO
Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Federale middelen voor spoor en kazernes

Federale middelen voor spoor en kazernes

Overheid deblokkeert miljoenen euro's aan kredietlijnen van aannemers

Overheid deblokkeert miljoenen euro's aan kredietlijnen van aannemers

Meer artikels