Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft kmo's vreest voor financiële toekomst

Helft kmo's vreest voor financiële toekomst

Bijna de helft (46%) van de zelfstandigen en kmo's vreest belangrijke kosten zoals leningen, huur, leveranciers, elektriciteit, ... op korte termijn niet meer te kunnen betalen. Driekwart van hen noteert vandaag al omzetdalingen, voor de komende maand verwacht 90% een afname. Heel wat bedrijven draaien nu al zo goed als geen omzet meer en dat aantal gaat alleen maar verder oplopen.

Dat blijkt uit een enquête van Unizo die werd afgenomen net vóór de aankondiging van de lockdown-maatregelen van dinsdagavond door de federale regering. "Onze ondernemers liggen hier letterlijk wakker van en wij met hen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Het spreekt voor zich dat de nieuwe lockdown-beslissingen het aantal kmo's in acute financiële ademnood heel snel zal doen oplopen. Veel meer bedrijven willen sluiten uit schrik voor besmettingsrisico's, omwille van annulaties, wegvallende omzetten, bevoorradingsproblemen, enz.

"Maar ze rekenen daarbij wel op meer ondersteuningsmaatregelen, voor een bredere groep, om dit te kunnen overleven. Na de horeca en heel wat sectoren die hun business al zagen instorten zullen straks nog meer ondernemers geheel of gedeeltelijk zonder inkomsten vallen", zegt Van Assche.

"Daarom dringen we er bij de regeringen andermaal op aan om heel snel klare wijn te schenken over de broodnodige bijkomende ondersteuningsmaatregelen die we eisen. Op het Vlaamse niveau is dat om te beginnen de automatische toekenning van de premie van  4.000 € voor al wie zijn of haar zaak volledig moet of wil sluiten, plus een degelijke schaderegeling voor wie zijn business door de coronacrisis volledig zag instorten", aldus Danny Van Assche

"Maar deze maatregelen zullen niet volstaan. De federale overheid moet nog veel meer inspanningen leveren, waar we vol ongeduld op zitten te wachten. Ook van de Brusselse regering verwachten we bijkomende inspanningen, bovenop de gisteren genomen maatregelen ter ondersteuning van Brusselse kmo's in moeilijkheden", besluit Van Assche.

Uit de rondvraag blijkt ook nog dat van de bedrijven met personeel die gisteravond nog wel actief waren, liefst één op de drie te maken heeft met afwezigheden van personeel, door onder meer ziekte (64%), verloven voor kinderopvang (32%) en quarantainemaatregelen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Modulair bouwer Jan Snel is begonnen met de bouw van een nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor Ziphius Vaccines, een Belgisch biotechbedrijf dat vaccins ontwikkelt. In zes weken tijd wordt de nieuwe locatie opgeleverd in Merelbeke,[…]

10/04/2021 | kantorenCorona
Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Besix Group kijkt vol vertrouwen naar 2021

Besix Group kijkt vol vertrouwen naar 2021

DUCO steunt De Rozenkrans met computers

DUCO steunt De Rozenkrans met computers

Meer artikels