Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

© FAUST FAVART

Naar aanleiding van de zestigste editie van Batimat, de internationale vakbeurs voor bouw en architectuur, onderzocht iVox wat projectontwikkelaars, architecten en aannemers zoal bezighoudt. De bouwprofessionals blijken vooral wakker te liggen van drie grote thema’s: nieuwe technologieën, duurzaamheid en energie en veiligheid op het werk. Het zijn thema’s die dit jaar ook centraal staan op Batimat dat plaatsvindt van 4 tot en met 8 november in Parijs.

“In het begin waren er technologieën zoals BIM, virtual reality, elektrische mobiliteit, Internet of Things (IoT), big data, artificiële intelligentie en de cloud. Nieuwe technologieën die afzonderlijk van elkaar in staat zijn om de manier waarop bouwbedrijven werken, te veranderen”, zegt Guillaume Loizeaud, managing director van Batimat.
 
“Het uiteindelijke doel is een hogere productiviteit en het betrouwbaarder maken van de productie: zowel het ontwerp van gebouwen als hun werking en de ontmanteling aan het einde van de levensduur. Als we naar de toekomst kijken komt door de samensmelting van deze nieuwe technologieën een periode aan die nog veel spannender en veelbelovend is. Het kruisen van twee of meer van deze nieuwe technologieën vermenigvuldigt immers hun innovatiekracht en opent zo een enorm potentieel voor bouwbedrijven”, vervolgt Loizeaud.
 
Uit het iVox-onderzoek in opdracht van Batimat blijkt ook dat de manier waarop gebouwen worden gebruikt verandert. De efficiëntie, de effectiviteit en de digitalisering van de bouwsector groeit en neemt de nieuwste digitale tools (3D-printing, virtual reality), innovatieve oplossingen en processen (modulair bouwen, off-site, robotics) over. Bouwprofessionals hebben hier interesse in: bijna de helft van de bouwprofessionals (44%) zet nieuwe technologieën in de top drie van meest interessante trends. Nederlandstaligen (54%) zeggen vaker geïnteresseerd te zijn in nieuwe technologieën dan Franstaligen (30%).

Flexibele indeling       

Naast nieuwe trends in de bouw zoals het exponentieel stijgende gebruik van drones, de populariteit van design-build en het gebruik van augmented reality (ar) verandert er ook veel bij het ontwerpen. Waar gebouwen voordien een specifieke en onveranderde bestemming krijgen, worden ze nu redelijk neutraal en flexibel ingedeeld. Zo kunnen ze indien nodig gemakkelijk worden omgebouwd voor andere doeleinden, zoals huisvesting, retail of kantoor.
 
 
Daarnaast gebruikt de bouwsector vaker nieuwe technologieën voor een eenvoudiger beheer en onderhoud of om de connectiviteit te verbeteren van de gebouwen zelf, van het interieur of van de tuin. Enkele voorbeelden: ramen die zelf open- en dichtgaan, elektriciteit die op afstand gereguleerd kan worden en apparatuur die automatisch aangaat op bepaalde tijdstippen.

Duurzaam en veilig

Ook duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de bouw. Om de toenemende schaarste aan grondstoffen te beperken, moet de bouwsector hernieuwbare oplossingen ontwikkelen en zoveel mogelijk hergebruiken. De bouwsector helpt global warming tegengaan door de koolstofuitstoot zoveel mogelijk te bannen in processen, energiezuinige gebouwen neer te zetten en voor de energie die wel nodig is zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. 
 
Daarnaast tracht de branche om planten en landbouw op te nemen in stedelijke zones en gebouwen. Tot slot is ook veiligheid op het werk en het verbeteren hiervan een zeer belangrijk aandachtspunt in de bouwsector. Nieuwe tools om dit te bewerkstelligen worden op de voet gevolgd.
 
“Het gebouw, de huisvesting en de stadsontwikkeling veranderen voortdurend en spelen een cruciale rol voor het welzijn van bewoners en inwoners. De toegenomen flexibiliteit en toegankelijkheid van gebouwen ondersteunen een nieuwe manier van leven en consumeren. De innovaties die voortvloeien uit deze nieuwe behoeften zullen alom vertegenwoordigd zijn op de zestigste editie van Batimat”, besluit Guillaume Loizeaud.
 
De thema’s technologie, duurzaamheid, energie en veiligheid staan dit jaar ook centraal op Batimat dat dit jaar zijn zestigste verjaardag viert. Door de jaren heen heeft Batimat  ruim zes miljoen professionals mogen verwelkomen en heeft het meer dan 4.500 belangrijke innovaties in de bouwsector geïntroduceerd.
 
De vakbeurs vindt plaats van 4 tot 8 november in het Parc des Expositions, Paris Nord Villepinte, Frankrijk.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Op 12 mei 2022 vindt in paleis 1 van Expo Brussel de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats

Op 12 mei 2022 vindt in paleis 1 van Expo Brussel de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats

Bouwkroniek/La Chronique en de Vakbeurs Openbare ruimte gaan voor meerdere jaren een samenwerking aan en met deze nieuwsbrief begeleiden wij jou graag naar een bezoek aan de beurs. Alles over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare[…]

04/05/2022 | EvenementenVakbeurzen
Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Publireportage

Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Publireportage

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels