Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Helft bouwondernemers heeft weinig vertrouwen in nieuwe Vlaamse regering

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Helft bouwondernemers heeft weinig vertrouwen in nieuwe Vlaamse regering

Meer dan de helft van de bouwondernemers heeft op dit moment weinig tot zeer weinig vertrouwen in de nieuwe Vlaamse regering. Dat blijkt uit een rondvraag die de beroepsvereniging Bouwunie hield bij 178 Vlaamse aannemersbedrijven. Volgens hen zijn administratieve vereenvoudiging en oneerlijke concurrentie de prioriteiten waar Vlaanderen werk van moet maken.

Nu de krachtlijnen uit het Vlaamse regeerakkoord bekend zijn, blijkt uit een enquête van Bouwunie dat het wantrouwen ten opzichte van de nieuwe Vlaamse regering groot is. De vereniging peilde ook naar de prioriteiten waar de Vlaamse regering volgens de ondernemers werk van moet maken. De administratieve rompslomp blijkt nog altijd een groot pijnpunt: bijna acht op de tien aannemers wil dat daar snel iets aan wordt gedaan.
 
Ook de concretisering van de renovatiedoelstellingen met duidelijkheid over de premies (44%) en meer fiscale ondersteuning voor bouwers (34%) staan hoog op de agenda. Eén op de drie vraagt extra aandacht en middelen in de zoektocht naar goed personeel. 

Overgangsperiode woonbonus

Gevraagd naar de gevolgen van het afschaffen van de woonbonus, vreest 40 % van de aannemers dat klanten zullen afhaken voor renovatie en nieuwbouw. Bouwunie vraagt om een overgangsperiode van een jaar in te voeren. Tijdens deze overgangsperiode kunnen dan gepaste compensaties voor bouwers en verbouwers uitgewerkt worden.
 
 “Er is blijkbaar nog werk aan de winkel voor de Vlaamse regering om het vertrouwen van de bouwondernemers te winnen. Het regeerakkoord ziet er op een aantal vlakken nochtans veelbelovend uit en bevat ook enkele mooie beloftes. Er wordt gefocust op activering van werkzoekenden, er zijn stimulansen om renovatie te ondersteunen en er is een duidelijke belofte om werk te maken van administratieve vereenvoudiging”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
“Het is nu aan de bevoegde ministers om dit beloofde beleid ook te concretiseren.  Wat de vraag naar administratieve vereenvoudiging betreft heeft de regering alvast alle troeven in handen. In het regeerakkoord staat letterlijk dat wanneer een administratieve last wordt ingevoerd, er ook lasten worden afgeschaft met het oog op de voortzetting van een globale administratieve lastenverlaging. Dit is een maatregel waar Bouwunie al jaren voor pleit. We rekenen erop dat deze belofte ook wordt hard gemaakt”, aldus Waeytens.
 
Bouwunie heeft concrete vereenvoudigingsvoorstellen. Er zijn hoge verwachtingen voor het ‘Only Once-principe’ en het optimaal delen van gegevens tussen alle administraties. Bouwunie pleit onder meer voor een digitale kluis waarin ondernemers alle overheidsdocumenten en -attesten kunnen bewaren en telkens wanneer gewenst aan de bevoegde instanties een machtiging kunnen geven om deze in te kijken.
 
Bouwunie vroeg bij de bouwondernemers ook naar de verwachtingen voor de federale regering die nog steeds in de maak is. “Hier ligt de focus vooral op het uitbreiden van btw-tarief van 6% en op het versterken van de lastenverlaging. Daarnaast vragen de ondernemers om werk te maken van het aanpassen van de bijkluswet, het aanpakken van sociale dumping en het wettelijk mogelijk maken van freelance in de bouw”, besluit Jean-Pierre Waeytens.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels