Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Heel wat Belgen genomineerd voor de Wienerberger Brick Award

Gerelateerde onderwerpen :

Heel wat Belgen genomineerd voor de Wienerberger Brick Award

Op de shortlist voor de Wienerberger Brick Award staan tal van Belgische projecten. In de categorie Openbare gebouwen is dat met projecten als het dagcentrum en stadspark in Hasselt door Bart Lens van Lens Ass Architecten, het hoofdkwartier van politie en uitbreiding Charleroi Danses door het Franse Atelier Jean Nouvel en het Brusselse MDW Architecture en het Auditorium AZ Groeninge vzw in Kortrijk door Dehullu Architecten en kleuterschool De Gekko in Bonheiden door de Nederlandse architecten Moke Architecten ' DOK Architecten.

Ook in de categorie Residentiële gebouwen is ons land goed vertegenwoordigd met o.m. het project Groen Steenbrugge in Brugge door Hein Verbeke van Architecten Groep III cvba, een woning in Mariakerke door Freek Dendoven, Gijs De Cock en Peter Van Gelder, een woning in Heverlee door PCP Architects en een woning in Lembeek door Iezze Architecten. Brug de Oversteek in Nijmegen is een project van Ney & Poulissen Architects.

De Brick Award, die door Wienerberger voor het eerst in 2004 werd georganiseerd, is een tweejaarlijkse architectuurprijs die toegekend wordt aan pareltjes van moderne en innovatieve architectuur in baksteen. Dit jaar heeft Wienerberger de deelnemingsvoorwaarden licht gewijzigd. Ook architecten konden voor de eerste keer hun beste baksteenprojecten rechtstreeks online indienen.

600 inzendingen

Nadat er meer dan 600 projecten uit 55 verschillende landen werden ontvangen, selecteerde een panel van architectuurcritici van 50 projecten voor de Wienerberger Brick Award 2016. De award bestaat uit vijf categorieën: Residentiële gebouwen, Openbare gebouwen, Hergebruik, Stedenbouw en Duurzame integratie. De 50 genomineerde projecten kunnen geraadpleegd worden op www.brickaward.com.

Uit deze 50 selecteert een internationale jury van architecten de winnaar in elke categorie. De beoordelingscriteria omvatten innovatief buitendesign en vakkundig gebruik van bakstenen als materiaal, samen met functionaliteit, duurzaamheid en energiezuinigheid. Er wordt niet enkel speciale aandacht geschonken aan hoe het gebouw in de omgeving past, maar ook aan de vorm, de esthetiek en de algemene kwaliteit van het bouwwerk. Het gebruik van Wienerberger-producten is niet verplicht voor deelname.

Jury

Deze keer bestond de jury uit Laura Andreini (Archea Associati, Italië), Johan Anrys (51N4E, België), Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovenië) en Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, VK). Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk van Studio 51N4E won in 2014 de Brick Award in de categorie Verbouwing. De Brick Awards van dit jaar worden op 19 mei in Wenen uitgereikt en lopen samen met een architectuursymposium. De winnaar van de Grote Prijs ontvangt 7.000 ' aan prijzengeld. De categoriewinnaars ontvangen elk 5.000 '.

De Wienerberger Brick Award kent prijzen toe voor innovatieve bakstenen gebouwen van internationale kwaliteit die de uiteenlopende en verschillende manieren tonen waarop bakstenen in hedendaagse architectuur kunnen worden toegepast. Tezelfdertijd geeft de award, en in het bijzonder het bijbehorende architectuurboek, mensen die in architectuur zijn geïnteresseerd en ook experts een overzicht van de huidige ontwikkelingen en trends in de internationale architectuur in baksteen en de opmerkelijke waaier aan toepassingen ervan.

Boek

Net als de voorbije jaren zal Wienerberger, samen met de prestigieuze uitgeverij Callwey Publishing House, het lijvige boek Brick 16, uitgeven. Daarin staan alle 50 genomineerde en bekroonde projecten. Dit prachtig vormgegeven boek zal op het moment van de officiële ceremonie van de Brick Award worden uitgegeven, in mei.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

De stad Dendermonde schrijft een studieopdracht uit voor de opmaak van het ruimtelijk masterplan ‘Vestinggordel Dendermonde’, inclusief een participatieluik. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse bouwmeester. Het plangebied[…]

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Meer artikels