Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

Gerelateerde onderwerpen :

,
Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

(c) Haven van Brussel

De containerterminal in de voorhaven van Brussel wordt uitgebreid. Dat heeft de raad van bestuur van de Haven van Brussel beslist. Aan de huidige oppervlakte van 1,67 ha zal 4,2 ha worden toegevoegd.
De uitbreiding gebeurt naar de aangrenzende terreinen die eigendom zijn van de Haven van Brussel. De nieuwe terminal zal een totale oppervlakte van bijna 6 ha omvatten, wat neerkomt op een verdrievoudiging van de huidige oppervlakte.
 
De beslissing komt op een moment dat de huidige terminal het verzadigingspunt heeft bereikt en het containervervoer een aanhoudende internationale groei kent.
 
De ligging van de terminal in de voorhaven, langs een ruim bevaarbaar kanaal dat Brussel met Antwerpen verbindt, is een toekomstoplossing om een duurzame ontwikkeling van het containervervoer mogelijk te maken door het vervoer van en naar Antwerpen over het water te bevorderen in plaats van over de weg.
 
Capaciteit
 
Met deze uitbreiding kiest de Haven van Brussel voor het meest ambitieuze project dat bovendien de meeste toegevoegde waarde zal opleveren voor het Brusselse Gewest. De capaciteit van de terminal zal dankzij deze uitbreiding immers stijgen van de huidige 50.000 TEU (twenty-foot equivalent unit) tot 120.000 TEU.
 
Door deze evolutie zullen logistieke activiteiten met een hoge toegevoegde waarde op het terrein ook intensiever kunnen worden uitgerold (douaneoperaties, stuffen en unstuffen, voorbereiding van orders, enz.) en zal de rol van de containerterminal in de duurzame stedelijke distributie worden versterkt.
 
"Met deze uitbreiding voert de Haven van Brussel een project uit dat zowel economisch rendabel als milieuvriendelijk is. Het aandeel van containervervoer over de waterweg zal immers kunnen toenemen, waardoor het beter zal kunnen concurreren met het wegvervoer. Met de ontwikkeling van logistieke activiteiten met een hoge toegevoegde waarde werken we ook mee aan de werkgelegenheid in Brussel en de economische ontwikkeling van het Brusselse Gewest”, aldus Anthony Baert, ondervoorzitter van de Haven van Brussel.
 
De uitbreiding van de containerterminal betekent voor de Haven van Brussel een investering van 6,8 miljoen €. Dit is één van de grote projecten van het masterplan van de Haven van Brussel voor 2040 en één van de acties van het beheerscontract 2021-2025 dat tussen de Haven en het Brusselse Gewest is gesloten.
 
Nieuwe concessie
 
De containerterminal wordt momenteel uitgebaat door TTB (Trimodal Terminal Brussels), dat in maart van dit jaar werd overgenomen door Van Moer, waarvan de concessie midden 2023 afloopt.
 
In het eerste kwartaal van 2022 zal een oproep tot het indienen van projecten voor de uitbreiding van de terminal worden gepubliceerd, met als doel in juli 2023, wanneer de huidige concessie afloopt, een nieuwe concessieovereenkomst voor de nieuwe terminal te sluiten.
De huidige containerterminal werd in 2003 in gebruik genomen en is sindsdien gestaag en onophoudelijk gegroeid tot het verzadigingspunt dat nu bijna is bereikt.
 
De Haven van Brussel is een gewestelijke vennootschap en beheert 14 km waterweg en 6 km nuttige kades in het Brusselse Gewest. Het Brusselse havendomein beslaat 107 ha nuttige oppervlakte, waarop bijna tweehonderd bedrijven gevestigd zijn. In 2020 werd 6,6 miljoen ton goederen vervoerd via de waterweg, wat overeenstemt met bijna 618.000 vrachtwagens.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Het Brusselse Gewest verleent een bouwvergunning voor de realisatie van een openbare instelling voor jeugdzorg. Die wordt gebouwd op de site van het oude Victor Horta-internaat, op de hoek van de Van Volxemlaan en de Brusselsesteenweg. De[…]

20/06/2022 | ProjectenRenovatie
Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Meer artikels