Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Haven van Antwerpen zet slimme drones in

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Haven van Antwerpen zet slimme drones in

De haven van Antwerpen zal samen met het bedrijf DroneMatrix uit Hasselt intelligente Yacob-drones inzetten in het havengebied voor. Die moeten een beter overzicht geven van actuele situaties, waaronder live-beelden uit de dokken, het opvolgen van drijfvuil, het detecteren van olielekken en de daarbij horende olievervuiling.
“We kunnen deze drones vandaag eigenlijk al perfect inzetten voor de handhaving binnen het havengebied, zoals beveiliging, inspecties of ligplaatsbeheer. Dat zijn slechts een paar van de vele mogelijkheden die we nu ter beschikking hebben. Dankzij de Yacob-technologie gaan we nu een beter overzicht krijgen van actuele en ook onvoorziene situaties”, vertelt Niels Vanlaer, business continuity manager van Port of Antwerp.De hard- en software die deze innovatie mogelijk maakt is afkomstig van het technologie DroneMatrix dat gespecialiseerd is in state of the art dronetechnologie.
 
“We kwamen recent al in het nieuws door ons partnership met Proximus en SkeyDrone waarbij we b2b-toepassingen met drones vlot toegankelijk willen maken via het zogenaamde ‘6th NeTWorK. Wat we vandaag samen met de Port of Antwerp realiseren, is eigenlijk een volledig operationele voorloper van wat er met dat innovatieve ‘drones-as-a-service’-platform mogelijk zal zijn”, verklaart Lander Vanwelkenhuyzen, general manager van DroneMatrix.
 
DroneMatrix testte in het verleden ook al met succes de inzet van drones voor de Antwerpse brandweer en politie in het ‘Drones4Antwerp’-project. “Na een intensief voortraject met gerichte demo’s en waarbij we van de luchtvaartautoriteiten de nodige goedkeuringen verkregen, is het nu tijd voor het echte werk. Onze hard- en software, ontwikkeld in Vlaanderen, heeft een bepaalde maturiteit bereikt waardoor we nu echt aan de slag kunnen”, zegt Vanwelkenhuyzen.
 
De mogelijkheden voor de inzet van een automatische drone in het havengebied zijn legio. Een verhoogde veiligheid, uitgebreide inspectiemogelijkheden en een sterk verbeterde ‘situational awareness’ die de inzet van menselijke interventies naar een hogere effectiviteit kunnen tillen, … het zijn slechts enkele voordelen van de Yacob-technologie.
 
“Als Smart Port creëert de haven van Antwerpen hier een echt innovatief platform voor de hele havengemeenschap, die bedrijven de mogelijkheid biedt om innovatieve oplossingen met drones uit te rollen. De doorgedreven samenwerking met het netwerk van Proximus, dat met de opkomst van 5G nog sneller zal worden, en de luchtvaartkennis van SkeyDrone, gecombineerd met een webplatform dat open staat voor integraties van derde partijen, maakt dat er voor innovatieve dienstverleners heel wat kansen zullen opduiken”, verwacht Lander Vanwelkenhuyzen.
 
In de komende maanden zal DroneMatrix verschillende ‘early adopter’-programma’s lanceren waarbij de technologie voor het eerst op een industrieel schaalbare wijze zal ingezet worden.
 
Het project kwam mee tot stand met de financiële steun van de provincie Limburg en de Vlaamse overheid via het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). “Dankzij deze steun, konden we onze inspanningen inzake onderzoek en ontwikkeling op een hoger niveau tillen”, aldus Vanwelkenhuyzen.
 
DroneMatrix is een Belgisch/Europees hoogtechnologisch bedrijf dat de volgende generatie dronetechnologie bouwt en toepast. Het bedrijf maakt deel uit van RiskMatrix, een groep technologiebedrijven die zich richt op smart technology, innovatieve software en drone-oplossingen.
 
Hun geautomatiseerde intelligente drones zijn flexibel in te zetten in alle soorten professionele omgevingen, maar DroneMatrix bouwde vooral expertise op in de bewakingsindustrie. DroneMatrix heeft soft- en hardware-oplossingen ontwikkeld, getest en toegepast voor verschillende services voor verschillende bewakings- en veiligheidsinstanties en overheden, zowel lokaal als internationaal.

https://www.youtube.com/watch?v=iJvr-xfADTY

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

Bouwinspectiebureau BouwQ en SGS Belgium hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de Belgische markt. SGS Belgium en BouwQ werken al geruime tijd samen in België en hebben inmiddels verschillende projecten succesvol afgerond.[…]

15/09/2022 | Ondernemingen
Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Meer artikels