Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselts kunstencentrum Z33 zoekt ontwerper voor onthaalzone

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Hasselts kunstencentrum Z33 zoekt ontwerper voor onthaalzone

Foto: © Olmo Peeters / Team Vlaams Bouwmeester.

Het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur Z33 in Hasselt gaat in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar een ontwerper voor de inrichting van de onthaalzone in het gebouw. Kandidaten kunnen zich op de website vlaamsbouwmeester.be aanmelden vóór 8 maart om 11 uur.
Z33 heeft begin 2020 een nieuwe tentoonstellingsvleugel in gebruik genomen: Vleugel 19. Het ontwerp is van de Italiaanse architecte Francesca Torzo. Het is één van de drie Belgische projecten die de shortlist haalden Mies van der Rohe Award 2022, de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. De winnaar van die prijs wordt half april bekendgemaakt.

De uitbreiding van Z33 past binnen de plannen om de historische site rond het Hasseltse begijnhof een nieuwe invulling te geven. Een voormalig schoolgebouw maakte plaats voor de nieuwe vleugel. Als een puzzelstuk past het gebouw tussen het Jenevermuseum en het begijnhof. De indrukwekkende voorgevel – 50 meter lang en 11 meter hoog – is bijna volledig gesloten, op de smalle hoofdingang na.
 
De sobere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van het aangrenzende begijnhof en van het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58. Z33 is toegankelijk via de hoofdingang in de Bonnefantenstraat. De toegangszone bestaat uit drie geschakelde ‘lege’ ruimtes waarin plaats is voor een onthaalbalie, een vestiaire, een shop en een café.

De nieuwe inrichting moet het bezoekerscomfort en de publieksbeleving verhogen. In haar onthaal wil Z33 zich profileren als een warm en gastvrij huis voor actuele kunst, design en architectuur in Hasselt.

Hiertoe worden de huidige ‘lege’ ruimtes ingericht tot een centrale ‘cockpit’ van het gebouw waar alle bezoekers zich tijdens de openingsuren welkom voelen. Z33 wil een breed en divers publiek aanmoedigen tot dialoog over de rol die kunstenaars en ontwerpers kunnen spelen in onze samenleving in verandering. De inrichting moet dergelijke ontmoetingen mogelijk maken.

Met respect voor de bijzondere architectuur en in overleg met architect Francesca Torzo werd aan elke specifieke ruimte van de onthaalzone reeds een functie toegewezen: (1) onthaalbalie, (2) vestiaire & winkel en (3) (eet)café met terras.

Ook de traphal en de foyer van Vleugel 58 (gelijkvloers en gang op de eerste verdieping) maken deel uit van de in te richten ruimtes, om op die manier voor de bezoekers een onderscheid te maken tussen de tentoonstellingsruimtes en de rustzones en ontmoetingsruimtes.

De inrichting van de onthaalzone moet gebeuren met respect voor de architectuur van Francesca Torzo, maar mag een eigen uitstraling hebben. De opdrachtgever hoopt dat ook mensen die geen tentoonstelling willen bezoeken de weg naar Z33 vinden. De nodige aandacht dient te worden besteed aan de organisatie van bezoekersstromen. Aandacht voor het gebruikscomfort voor bezoekers en personeel is zeer belangrijk.

Twee fasen

De ontwerpopdracht bestaat uit twee fasen. In een eerste fase maakt de ontwerper een stappenplan op voor de inrichting van de onthaalzone. In dit plan geeft de ontwerper zijn of haar visie op de functionele inrichting van elke ruimte, maar wordt tevens de beeldkwaliteit van de toekomstige inrichting bepaald en een raming opgemaakt. De visie en beeldkwaliteit worden, in overleg met Z33, vertaald in een haalbaar en uitvoerbaar ontwerpvoorstel voor de inrichting van de ruimtes met nieuw vast en los meubilair.

Hierbij is het belangrijk dat de ontwerper aandacht heeft voor de duurzaamheid van elke ingreep, de betaalbaarheid, de flexibiliteit in gebruik, het eventueel dubbel gebruik van ruimtes en de verbetering van de akoestiek. Een mogelijke fasering van de werken en aankopen is wenselijk. Tegelijk moet elke fase wel op zich degelijk afgewerkt zijn.

Na goedkeuring van het ontwerp en budget door de raad van bestuur, zal Z33 op zoek gaan naar de nodige budgetten en kan de tweede fase van de opdracht starten. In dit deel werkt de ontwerper verder aan uitvoeringsgerichte plannen op basis waarvan werken kunnen worden aanbesteed of aankopen gebeuren. Het Team Vlaamse Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht.

Z33 ontstond in 2002 op initiatief van de provincie Limburg. Sinds 2006 krijgt de werking van Z33 steun van de Vlaamse Gemeenschap. De naam Z33 is een afkorting van het adres: Zuivelmarkt 33, in het voormalige begijnhof in Hasselt. Het bestaande gebouw werd recent gerenoveerd en uitgebreid langs de Bonnefantenstraat.

Francesca Torzo uit het Italiaanse Genua ontwierp een sober en ingehouden gebouw dat zich inpast in het historische stadsweefsel. Met respect voor het verleden sluit het ontwerp aan op de baksteenarchitectuur van zowel de begijnhofsite als op de bestaande tentoonstellingsvleugel.

Timing

• Aanmelding kandidaat-ontwerpers: vóór 8 maart om 11 uur.
• Toelichting van de opdracht aan de gekozen ontwerpers: 31 maart.
• Er worden maximaal vijf teams worden uitgenodigd om een offerte in te dienen tegen 25 april.
• Presentatie van de offertes: 27 april.
• De totale doorlooptijd vanaf de toekenning van de opdracht tot de aflevering van het definitieve ontwerp wordt voorzien op drie tot vier maanden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk[…]

29/09/2022 | RenovatieHerbestemming
Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Meer artikels