Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselt neemt vier nieuwe tunnels in gebruik

Hasselt neemt vier nieuwe tunnels in gebruik

(c) Agentschap Wegen en Verkeer

Op het kruispunt van de Universiteitslaan (N702) en de Grote Ring (R71) in Hasselt zijn een nieuwe openbaar-vervoertunnel en drie nieuwe fiets- en voetgangerstunnels officieel in gebruik genomen. De grote tunnel moet de snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt - Genk - Oost-Limburg verbeteren.
Nu ook de vier nieuwe tunnels in gebruik genomen worden, is het vernieuwde kruispunt van de Grote Ring (R71, Gouverneur Verwilghensingel) met de Universiteitslaan en de Boudewijnlaan (N702) in Hasselt helemaal klaar. De Vlaamse overheid investeerde 21 miljoen € in dit project.
 
“Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwde ruim twee jaar aan een tunnel voor het openbaar vervoer en drie nieuwe fiets- en voetgangerstunnels onder het drukke kruispunt. Sinds november 2020 was de wegenis bovenop al in gebruik. Vanaf zaterdag 5 juni rijden de bussen niet meer over maar onder het kruispunt door”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
 
Langs de Universiteitslaan en de Koning Boudewijnlaan legden het AWV en De Lijn een aparte bedding voor het openbaar vervoer aan. Die gaat in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door om een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer te verzekeren. Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan aan de verkeerslichten aan de Grote Ring. De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor verbeteren.

De halte Provinciehuis zal vanaf 5 juni ook op het niveau van de tunnel onderaan gesitueerd zijn.  Deze halte verschuift ten opzichte van vroeger naar de tunnelsleuf, beneden ter hoogte van de ingang naar het Provinciehuis. Zo kunnen gebruikers van het openbaar vervoer genieten van een vlottere rit en blijven het Provinciehuis en de bedrijven aan de Via Media makkelijk bereikbaar”, verklaart Ann Schoubs, directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn.
 
Fietsers en wandelaars kunnen zich vanaf nu in alle richtingen rondom het kruispunt begeven. De drie fietsonderdoorgangen werden ruimer en krijgen meer lichtinval. Een extra fiets- en voetgangerstunnel aan de noordzijde van het kruispunt verbindt het Kapermolenpark met de evenementensite Park H. Ook verderop onder de Universiteitslaan ligt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel van 70 m lang, die de bushaltes aan het provinciehuis en aan Park H met elkaar verbindt.
 
Bovengronds kregen de kruispunten van de Universiteitslaan met de Grote Ring en met de Via Media een verbeterde inrichting met langere voorsorteerstroken en aparte invoegstroken voor het verkeer dat rechtsaf slaat. Bij de groenaanleg werden 366 nieuwe bomen geplant op en rond het kruispunt.
 
Bovendien werden de kruispunten uitgerust met slimme verkeerslichten. Vanaf nu zullen de verkeerslichten van de vier kruispunten in de omgeving op elkaar worden afgestemd (Boudewijnlaan x Voorstraat, Grote Ring x Universiteitslaan, Via Media x Trichterheideweg, Kiezelstraat). Dat moet zorgen voor een vlotte doorstroming van het gemotoriseerde verkeer.
 
De bussen die de oost-west beweging maken, rijden op de vrije busbedding tussen de Voorstraat (kant centrum) en het kruispunt met de Via Media en Trichterheideweg, door de nieuwe bustunnel.

Foto: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

De Werkvennootschap heeft de plannen toegelicht voor het doortrekken van Fietssnelweg F29 tussen Leuven en Tervuren. Na de aanleg van dit nieuwe traject rijden fietsers ononderbroken van Tervuren tot aan het onderzoekscentrum iMec, vlak aan de[…]

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Meer artikels