Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselt krijgt digitale belevingsarena op Corda Campus

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Hasselt krijgt digitale belevingsarena op Corda Campus

(c) Corda Campus

Toerisme Vlaanderen investeert mee in een hypermoderne digitale arena op de Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena moet met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland worden. Het project dat zowat 32 miljoen € zal kosten, moet klaar zijn tegen 2024.
Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij events kunnen omgetoverd worden tot belevingsvolle skyboxes. De arena zelf heeft een amfitheater-opstelling en biedt plaats aan maximaal 4.000 mensen. De Corda Arena, een project van Corda Campus nv, een dochtervennootschap van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, trok de aandacht van Toerisme Vlaanderen omdat het zorgt voor een geheel nieuwe beleving inzake (bedrijfs)events, nationale congressen en internationale bijeenkomsten.

Masterplan

Nog maar zes jaar geleden werd de voormalige Philipssite in Hasselt herdoopt tot Corda Campus. Corda Campus is een volle dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. De inhuldiging van het iconische Corda 1-gebouw met haar opvallende architectuur en kenmerkend aflopend groendak luidde een periode van spectaculaire groei in, zowel inzake bezetting als reputatie. Op de Hasseltse technologiecampus werken 5.000 mensen in 250 bedrijven.
Het Masterplan 1.0 werd inmiddels succesvol afgerond. Op Corda Campus werd 14 ha aan gebouwen, parkings en groenzones reeds ontwikkeld. Samen met de internationaal gerenommeerde bureaus - VenhoevenCS en Geosted wordt momenteel een nieuw masterplan opgesteld dat invulling moet geven aan de resterende 9 ha. In dit masterplan 2.0 wordt vooral gekeken naar een juiste balans tussen businessaccommodatie, belevingsfaciliteiten en alle elementen die nodig zijn voor een onderscheidende community-werking.

Corda Arena

De eyecatcher van het nieuwe masterplan ligt vandaag met de Corda Arena reeds op de tekentafel. Het wordt een hoogtechnologisch gebouw van 60 m lang en breed en 24 m hoog. Met die afmetingen zal de arena ongeveer 10.000 m² tellen, dat is vergelijkbaar met het Corda 1-gebouw.
 
De Corda Arena wordt uitgerust met de nieuwste streamings- en broadcastingsystemen zodat de hele wereld kan meekijken tijdens de events. Het wordt een ideale locatie voor grote internationale events en congressen. De arena wordt multifunctioneel ingericht: de helft van de oppervlakte zal worden ingenomen door kantoorunits die als skyboxes kunnen dienen wanneer er evenementen doorgaan in de arena. De andere helft van de oppervlakte kan benut worden als eventruimte. Behalve het evenementiële luik heeft het gebouw dus ook een werk- en kantoorfunctie. Er kunnen 4.000 mensen samen het event of spektakel bijwonen, maar de arena wordt zo opgebouwd dat ook kleinere groepen perfect gebruik kunnen maken van de faciliteiten.
 
De faciliteiten en ruimte maken het mogelijk om er o.a. grote, Europese kampioenschappen in nichesporten zoals e-sports te laten doorgaan. De arena krijgt een centrale plaats op de campus: op het vrijstaande perceel naast het Corda 1-gebouw, vlak naast de iconische watertoren die ook mee geïntegreerd wordt in het toonaangevende project.
 
“We zijn klaar voor de volgende stap in het Corda-verhaal. Nieuwe, innovatieve en vooruitstrevende ontwikkelingen zijn essentieel om als bedrijvencampus aantrekkelijk te blijven voor ondernemingen én talent. Onze verschillende kantoorformats in combinatie met de diensten die we aanbieden en onze Corda-community, maken nu al het verschil voor bedrijven en werknemers op de site. Met het nieuwe masterplan en de Corda Arena willen we nog een stap verder gaan en onze campus verder nationaal en internationaal op de kaart zetten. Gelijkaardige digitale gebouwen zijn er verspreid over de wereld, maar er is geen enkel voorbeeld zoals onze arena bekend in Europa. We willen hiermee onze leiderspositie versterken en zetten dus vol in op een ongeziene digitale belevingsmogelijkheden”, zegt algemeen directeur Raf Degens.
 
“Waar steden als Brugge en Gent hun historische karakter kunnen uitspelen, willen we in Hasselt de kaart trekken van het digitale. De Corda Arena is gloednieuw voor België. Dit is next level, met state-of-the-art technologie en een futuristische architectuur binnen en buiten. Vanuit Toerisme Vlaanderen geloven we erg in dit project als visitekaartje voor Limburg. Hiermee zetten we ons internationaal op als belangrijke hotspot in Europa in congrestoerisme en (inter)nationale events. Het congrestoerisme maakt in Vlaanderen ongeveer 20% van de bezoeken uit. Met deze investering is het mogelijk het congrestoerisme in onze provincie en bij uitbreiding gans Vlaanderen verder op te krikken”, zegt Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir.
 
De kapitaalinvestering wordt op vandaag geraamd op 32 miljoen €. Een derde van dit bedrag komt uit de investering van Toerisme Vlaanderen. Ongeveer 20% van het totale bedrag zal geïnvesteerd worden in technologie en digitale uitrusting van het gebouw. Er zal ook een jaarlijks investeringsbudget voorzien worden om uitrusting en inrichting van het gebouw steeds state-of-the art te houden.

2024

Het project zit in de voorbereidingsfase. Tussen de investeringsbeslissing, via vergunningen tot realisatie rekent de campus op een periode van 2,5 en 4 jaar. De ambitie is er om tegen 2024 de arena gerealiseerd te hebben. Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput is enthousiast over de toekomstplannen van Corda Campus. “Met de realisatie van deze spraakmakende belevingsarena zetten we Hasselt op de kaart in Vlaanderen en de Euregio. Als stadsbestuur willen we ons verder profileren in het evenementen – en zakentoerisme. Dit project past perfect in deze strategie. In overleg met Corda Campus zullen onze stadsplanners ervoor zorgen dat dit project ruimtelijk perfect ingepast kan worden op de site.”
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels