Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselt bouwt vier studententorens

Gerelateerde onderwerpen :

Hasselt bouwt vier studententorens

Zopas werd begonnen met de realisatie van de eerste van vier studententorens die de komende jaren op de campus Elfde Linie in Hasselt zullen verrijzen. De eerste toren wordt zes verdiepingen hoog, zal 74 studentenkamers tellen en wordt in september 2016 opgeleverd. Twee jaar later, in september 2018, zou toren twee reeds volledig klaar moeten zijn. Het project vormt meteen ook de inleiding voor de verdere ontwikkeling van een moderne studentencampus op de site naast Hogeschool PXL en past in het masterplan dat ook de herinrichting van het Kapermolenpark en de vernieuwing van het stedelijk zwembad omvat.

De symbolische eerste spadesteek aan de Elfde Liniestraat in Hasselt werd gegeven door burgemeester Hilde Claes, schepen Tom Vandeput en vertegenwoordigers van de drie onderwijsinstellingen (PXL, UHasselt en UC Leuven-Limburg). De eerste studententoren omvat bovenop het gelijkvloers zes verdiepingen met plaats voor 74 studentenkamers van minimum 18 m² netto woonoppervlakte met een eigen toilet en een douche, een ruime fietsenstalling, technische lokalen, een overdekte gemeenschappelijke ruimte, een conciërgewoning en drie gemeenschappelijke keukens.

De ontwikkeling van de studentencampus kadert in het masterplan Palmbout en het goedgekeurde concept van de publiek-private samenwerkingsopdracht 'Het nieuwe stedelijk zwembad binnen een ruimere gebiedsontwikkeling'. De opdracht werd in de tweede helft van 2013 gegund aan het consortium 'Samenwerkingsverband Hasselt', bestaande uit Artabel, Polo Architects, Grontmij, Kolmont Woonprojecten, Vanhout, ACH Bouw & ACH Construct, Lotec en Cegelec.

Universiteitsstad

Hasselt ontpopt zich de jongste jaren als onderwijsstad met onderwijsinstellingen op alle niveaus. Voor het hoger onderwijs, met de UC Leuven-Limburg (voorheen KHLim), UHasselt en Hogeschool PXL, is 92% of 9.507 studenten afkomstig van buiten de stad. Verdeeld over de campussen Hasselt en Diepenbeek studeren in totaal 17.500 jongeren aan deze drie hogeronderwijsinstellingen.

'Met dit project tonen we dat Hasselt klaar is om zich nog nadrukkelijker te profileren als universiteits- en studentenstad. Dat private partners deze investering doen, bewijst dat ook zij hierin geloven. Samen gaan we voor hetzelfde doel: Hasselt aantrekkelijker maken voor studenten', verklaart burgemeester Hilde Claes.

De Hasseltse projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten ontwikkelt deze eerste studententoren om de aanhoudende groei van de studentenaantallen op deze campus en de komst van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt naar Hasselt (academiejaar 2017-2018) op te vangen. Hogeschool PXL huisvest op haar campus op dit moment ruim 5.700 studenten en ontvangt in haar congrescentrum, dat als ontmoetingsplaats fungeert voor bedrijven en studenten, jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

Mede door de verhuis van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, inclusief de nieuwe opleiding Handelswetenschappen (start in het academiejaar 2015-2016) en de groei en uitbouw van de faculteit Rechten, zullen op termijn zowat 2.000 nieuwe studenten in de stad verblijven. Verwacht wordt dat ongeveer één vijfde van deze doelgroep een kamer zal zoeken in de stad. Het aanbod van studentenkamers in de vier studententorens zal gefaseerd op de markt worden geïntroduceerd.

Studentencampus

'We kiezen voor de ontwikkeling van een echte studentencampus naar Amerikaans model. Op deze basis zal een studentenstad worden gebouwd in de stad, waar studenten en jonge bewoners alles op wandelafstand kunnen vinden: leslokalen, het stedelijk zwembad, horeca aan het Kolonel Dusartplein, evenementen aan de Grenslandhallen, film aan Kinepolis,' Het nieuwe zwembad wordt midden 2016 in gebruik genomen, het oude zwembad wordt eind 2016 afgebroken. De aanleg van een wandel- en fietspad naar het zwembad start begin 2017', aldus Tom Vandeput, de Hasseltse schepen van Ruimtelijke Ordening.

Studenten zijn tevens potentiële toekomstige inwoners van Hasselt en daarom wordt naast de bouw van studententorens ook gedacht aan het aanbieden van starterswoningen. Daarbij wordt voornamelijk de focus gelegd op de mensen die op de campus blijven plakken na hun studies. Voor deze invulling moet eerst nog het ruimtelijk uitvoeringsplan Kapertoren, dat binnenkort in openbaar onderzoek gaat, worden afgewacht.

De bedoeling is de werkzaamheden aan de Kapertoren te starten in 2017. Dit complex zal fungeren als woontoren die zich als baken en oriëntatiepunt zal profileren in de stad. De locatie van de toekomstige toren is strategisch gelegen aan de toegang tot de campus Elfde Linie en op zichtafstand van het Kolonel Dusartplein en de binnenstad. De oplevering van de Kapertoren en de studentondersteunende functies is voorzien in 2018-2019. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels