Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

De stad Hasselt zet een massale renovatiecampagne op touw. Op de foto vanaf l.: Laurent Meertens (Befutura), Joost Venken (schepen van Klimaat, stad Hasselt) en Sebastian Matoso (Befutura).

De stad Hasselt gaat meer dan 3.000 gezinnen persoonlijk begeleiden in het verduurzamen van hun woning. De campagne startmetrenoveren.be omvat een complete aanpak op maat, van analyse tot werken, op een schaalgrootte die nog niet eerder werd toegepast in Vlaanderen. De actie verloopt in samenwerking met Befutura, een begeleider van collectieve renovatieprojecten.
Om de klimaatdoelstellingen te behalen, zullen Vlamingen massaal oude woningen moeten renoveren om ze energiezuiniger te maken. Maar veel gezinnen ervaren een energetisch renovatieproject als te complex. Renovatiemogelijkheden detecteren, offertes opvragen en vergelijken, de werken opvolgen: het is een hele klus. Met een zorgeloos, persoonlijk aanbod van deur tot deur en een collectieve aanpak wil de stad Hasselt in drie wijken alle hordes naar een energiezuinige woning in één klap wegnemen.
 
“We willen onze inwoners maximaal ontzorgen, van de eerste tot de laatste stap. Het resultaat moet zowel individueel als collectief voor winst zorgen. Investeringen die goed zijn voor het persoonlijk comfort én die de CO2-uitstoot drastisch verlagen, gaan perfect samen”, zegt Joost Venken, de schepen van Klimaat in Hasselt.
 
Voor die ontzorging doet de stad Hasselt een beroep op Befutura. Befutura biedt een totaaloplossing om het tempo van energetische renovaties omhoog te jagen. De start-up, die steun krijgt van Start it X, ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten.
 
Met software koppelen ze openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties, …) aan andere parameters. Daarnaast neemt Befutura het volledige renovatietraject uit handen van de woningeigenaars: van een energieaudit en het opvragen van offertes tot en met het controleren van de uitgevoerde werken.
 
De collectieve maar persoonlijke aanpak van Befutura is een win-win voor zowel inwoners als gemeenten: de gezinnen besparen op energiekosten en verbeteren hun persoonlijk comfort, terwijl gemeenten een drastische verlaging van de CO2-uitstoot zien.
 
Nieuwe aanpak
 
Hasseltse gezinnen dragen vandaag voor een kwart bij aan de totale CO2-uitstoot op het grondgebied van de stad. “Onze inwoners zijn mee in de omslag naar een klimaatneutrale samenleving, dat zien we aan de traag dalende cijfers. Willen we onze doelen halen – een CO2-reductie van 40% tegen 2030 en een nuluitstoot in 2050 – dan dient die lijn wel nog exponentieel te worden doorgetrokken. Concreet dienen we het aantal bijna-energie-neutrale woningen in Hasselt jaarlijks met 4% te verhogen”, aldus Joost Venken.
 
“Het was daarom tijd voor een radicale breuk qua aanpak. We stappen af van tien verschillende projecten zoals in het verleden waarbij mensen maar zelf hun weg moesten vinden, maar kiezen resoluut voor één alomvattende collectieve renovatiegolf in wijken waarbij we Hasselaren op geen enkel moment aan hun lot overlaten. Met een zorgeloos, persoonlijk aanbod en een collectieve aanpak nemen we alle hindernissen naar een energiezuinige woning in een klap weg”, vervolgt schepen Venken.
 
Befutura geeft de inwoners een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen (isolatie, verwarming, zonnepanelen, thuisbatterij, hoogrendementsglas, …) en hun woning futureproof te maken. Inwoners krijgen ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waarop de bewoners recht hebben. En misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energetische renovatie terugverdiend hebben.
 
“We zijn de ‘partner in het veld’ van de stad, met nauwe contacten met de inwoners. We gaan van deur tot deur het traject uitleggen en opvolgen, met gegevens op maat. Eerst voerden we een scan uit van het energieverbruik in alle Hasseltse wijken om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. Uit de cijfers blijkt het enorme potentieel in de drie gekozen wijken. We vertellen inwoners hoe een slimme renovatie hun energieverbruik en -factuur kan verminderen en hen meer comfort kan geven. In tijden waar we veel meer thuis zijn, is dat een belangrijk argument om mensen te overtuigen”, zeggen Sebastian Matoso en Laurent Meertens van Befutura.
 
Lokale aannemers
 
Als de bewoners beslissen om tot een energetische renovatie over te gaan, begeleidt Befutura dat hele renovatietraject van A tot Z. Befutura bouwt daarvoor een ecosysteem van overwegend lokale aannemers. Zo krijgt niet alleen het klimaat maar ook de Hasseltse economie een opsteker.
 
De kostprijs van de dienstverlening gedurende het hele traject wordt gedragen door de stad Hasselt. Het enige wat de inwoners zelf moeten doen, is een renovatiescan uitvoeren of aanvragen, de rest is voor de stad Hasselt en Befutura. De stad Hasselt betaalt de volledige begeleiding, de Hasselaar enkel de feitelijke werken.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels