Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hasselaren investeren mee in duurzame stadsgebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Hasselaren investeren mee in duurzame stadsgebouwen

(c) VEB

Inwoners van Hasselt krijgen de kans om mee te investeren in het versneld verduurzamen van stadsgebouwen. Deze verduurzaming zal uitgevoerd worden via een energieprestatiecontract met een ‘energy service company’ (ESCO). Het is volgens de initiatiefnemers de eerste keer dat een energieprestatiecontract mee gefinancierd wordt door burgers. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) begeleidt de stad Hasselt bij de aanbesteding.
 

 

Met het VEB selecteerde de stad Hasselt vijf gebouwen: het Jenevermuseum, de kunstencampus, het Cultureel Centrum, de bibliotheek en sportcentrum Kiewit. De ESCO engageert zich met een energieprestatiecontract om duurzame energieprojecten te realiseren in deze stadsgebouwen. Hierdoor daalt het energieverbruik van die gebouwen en dus ook de energiefactuur. Met die besparing betaalt de stad de financiering dan terug aan het energiedienstenbedrijf. Zodra de installaties afbetaald zijn, wordt Hasselt eigenaar ervan en profiteert ze van de verdere energiebesparing en een lagere factuur. Na de uitwerking van het technische bestek door het VEB gaat de stad op zoek naar een partner.
 
“Eenvoudig gezegd vragen wij enkel te voorzien in licht, verwarming, isolatie,… en een te halen energiebesparing. Hoe dat juist gebeurt, is aan het energiedienstenbedrijf. We kopen dus geen dure toestellen meer, enkel de energie. Deze manier van verduurzaming biedt heel wat voordelen maar is vooral logischer Ze betekent een enorme ontzorging voor de stad en garandeert een hogere graad van duurzaamheid. Want de ESCO heeft er natuurlijk alle baat bij om zoveel mogelijk energie te besparen. Hoe minder verbruik, hoe meer zij verdienen”, stelt de Hasseltse schepen voor Klimaat en Energie Joost Venken.
 
Hasselaren
 
“Maar daar blijft het dus niet bij. We willen Hasselaren via het energiedienstenbedrijf mee laten investeren in het verduurzamen van onze stadsgebouwen. Deze aanpak wordt al toegepast bij de bouw van windmolenparken. Tegen een klein rendement kunnen burgers mee investeren”, onderstreept Venken.
 
“We trekken resoluut de kaart van rechtstreekse burgerparticipatie, die vorm kan gegeven worden door een burgercoöperatie. Hoe ze dat organiseren is aan de coöperatie. Het VEB formuleerde wel al enkele voorstellen. De burgers zouden een aandeel kunnen kopen van een coöperatie en via hun stem op de algemene vergadering mee kunnen beslissen wat met de meerwaardecreatie gebeurt”, aldus Venken.
 
De Vlaamse energiecoöperaties staan klaar om de lokale overheden te ondersteunen in hun energietransitie, zo garandeert Jan De Pauw van REScoop.Vlaanderen. Deze federatie bundelt de Vlaamse verenigingen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie. “Ze kunnen daarbij de rol van ESCO-speler opnemen: ze ontzorgen dan niet alleen de lokale overheden bij het renoveren van hun gebouwen maar zorgen tevens voor bv. de financiering van isolatie en de zonnepanelen. Zo worden de gebouwen van de overheden klimaatvriendelijk met geld van burgers. We zijn dan ook blij dat Hasselt voor het eerst in een dergelijk dossier expliciet de kaart van burgerparticipatie trekt”, zegt De Pauw.
 
“We zijn verheugd dat we vanuit onze missie om de publieke sector te ondersteunen in de klimaatdoelstellingen, dit project met de stad Hasselt mee kunnen uit de grond stampen. We voelen ons op ons best als we daarbij ook nog eens kunnen innoveren. We hopen dat meer besturen Hasselt volgen”, stelt CEO Frederik Hindryckx van het VEB.
 
Ook Belesco, de Belgische ESCO-vereniging, juicht dit initiatief van de Hasselt toe. “We zien sinds enkele jaren een sterke toename van ESCO-projecten in het algemeen en energieprestatiecontracten in het bijzonder. Dat betekent dat steeds meer steden en gemeenten de voordelen van dit soort aanpak inzien en dat de koudwatervrees wellicht definitief voorbij is. Hasselt is trouwens altijd al een voorloper geweest en toont met dit project dat ook mogelijk is dit te combineren met burgerparticipatie”, meent voorzitter Lieven Vanstraelen van Belesco.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels