Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Harol en Somfy ontwikkelen ultrastille motor voor rolluiken

Harol en Somfy ontwikkelen ultrastille motor voor rolluiken

Het Belgische Harol, gespecialiseerd in zonwering, rolluiken, garagepoorten en het buitenleven, en Somfy, specialist in huisautomatisering en gemotoriseerde oplossingen voor de woning, ontwikkelden samen een nieuwe generatie rolluiken. De VR150 Silensio, met een fluisterstille motor van Somfy en de rolluiktechnologie van Harol, is intelligenter, maar vooral veel stiller en garandeert een levensduurverlenging bovenop de gebruikelijke tien jaar met 40%. De Silensio-technologie is ook beschikbaar bij op- en inbouwrolluiken.

De nieuwe rolluiklijn Silensio, die werd voorgesteld op Batibouw, is het resultaat van een samenwerkingsproject dat ruim twee jaar geleden begon. 'Uit onderzoek in heel Europa bleek dat bewoners vooral veel belang hechten aan comfort (minder lawaai en meer gebruiksgemak), inbraakbescherming, levensduur, de meerwaarde voor de woning en energiebesparing. Dat sluit perfect aan bij de basispijlers van onze ontwikkelingsstrategie waaraan we alle nieuwe Harol-producten toetsen: design, veiligheid, comfort en energie-efficiëntie. Ook het integratiegemak voor de installateur was een belangrijk aandachtspunt', verklaart Joris Draelants, hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij Harol.

De VR150 Silensio combineert de geïntegreerde nieuwste generatie Somfy-motor S&S0, de stilste op de markt van gemotoriseerde rolluiken, met de innovatieve rolluiktechnologie van Harol. Die is gericht op gebruiksgemak, duurzame materialen, energiebesparend vermogen en veiligheid.

Het nieuwe rolluik lijkt haast niet aanwezig in de woning. Met een bijna onhoorbare ‘Soft Start & Stop’-functie wordt het geluid van de op elkaar drukkende lamellen geëlimineerd. Bovendien kunnen twee snelheden ingesteld worden volgens de behoeften van de bewoners. De uiterst gevoelige obstakeldetectie treedt dadelijk in werking, wat de veiligheid bevordert.

'De buismotor is zelfs stiller dan een huishoudapparaat. Deze uiterst flexibele motor biedt bi-directionele communicatie met io-homecontrol besturingssystemen. Bovendien verhogen we de levensduur van het rolluik en de motor met 40%', verklaart Hans Devroe, verkoopverantwoordelijke Belux bij Somfy.

Het nieuwe rolluik heeft een versie voor renovatie en één voor nieuwbouw. De connectie met domotica en smartphone voor een slimme en programmeerbare bediening is aanwezig.

Harol heeft de exclusiviteit van deze nieuwe motor voor België tot eind 2015. “Harol heeft de exclusiviteit van deze nieuwe motor voor België tot eind 2015. Je kan de snelheid aanpassen en het geheugen personaliseren', signaleert Isabelle Wintmolders, marketing manager bij Harol.

Thermo-line

Daarnaast presenteerde Harol op Batibouw zijn Thermo-line voor poorten en rolluiken, die speciaal werd geconcipieerd voor energiebesparing in huis. Wie een inpandige garagepoort heeft die aan vervanging toe is of wie een nieuwe garagepoort wil, kan bij Harol kiezen voor de nieuwe superisolerende en luchtdichte sectionaalpoort SP900 Thermo. Ondanks een paneeldikte van amper 40 mm isoleert deze poort tot 25% efficiënter omdat ze tot driemaal luchtdichter is dan andere varianten. 'De SP900 Thermo beschikt over een unieke schuimtechnologie en een dito afwerking, goed voor een hoge luchtdichtheid (klasse 4). Daarvoor ontwikkelden we een methode waarbij we de panelen langs de zijkant verbinden en afdichten. Dankzij de energie die hij zo bespaart, kan de consument zijn investering in drie jaar terugverdienen', weet Joris Draelants.

Om energieverlies aan de ramen helemaal uit te sluiten, worden voorzetrolluiken nog steeds als de beste oplossing beschouwd. 'Traditioneel isoleert pvc beter dan aluminium. De nieuwe ALU42 Thermo-lamel heeft echter een speciale coating met reflecterende aluminiumdeeltjes, waardoor de warmte van binnen wordt teruggekaatst. Zo wordt de luchtlaag tussen het raam en het rolluik onafgebroken opgewarmd als een warm schild of een luchtbuffer voor het raam. Je kan voortaan dus ook met de strakke look van aluminium rolluiken je energiefactuur nog extra verlagen', deelt het hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij Harol mee.

De nieuwe blikvanger onder de terrasoverkappingen bij Harol, de Patio Ram, straalt met zijn opvallende gebogen dakstructuur een nieuwe dynamiek en een architectuur design uit dat als het ware een integrerend deel van de woning wordt. Hij past helemaal in de filosofie om woning en terras in elkaar te doen overlopen.

Een dimbare energiezuinige verlichting verdubbelt het rendement van de zonwering en is de sfeerschepper bij uitstek na zonsondergang. Harol ontwikkelde een voorgemonteerde ledstrip voor de slanke en erg populaire BX270-knikarmschermen - erg strak dankzij een volledig gesloten kast, zijconsoles in aluminium en een voorlijst met geïntegreerde waterafvoer. De verlichting bevindt zich discreet onder de cassette, waardoor die zowel in open als in gesloten toestand bruikbaar is. Op het populaire Lx530-knikarmscherm kan ook geopteerd worden voor een ingewerkte (of geïntegreerde) led-verlichting.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Er loopt een nieuw openbaar onderzoek naar het woonproject Melkerij in de dorpskern van Achterbos, een gehucht van de gemeente  Mol. Projectontwikkelaar Durban Ground-up wil op de site 37 appartementen en negen woningen creëren en[…]

16/08/2022 |
Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen