Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Halogeenspots voortaan verboden

Gerelateerde onderwerpen :

De Europese Unie wil alle lampen die niet energiezuinig zijn van de markt laten verdwijnen. Concreet gaat het om lampen die niet in het energielabel A of B vallen. Voor de gloeilamp geldt al sinds 25 februari een Europees importverbod. Nu zijn ook de halogeenlampen aan de beurt. Deze vallen vaak in de categorie C en D en moeten dus ook weg. De GU10-halogeenspots en de PAR30-halogeenspotlampen zijn sinds begin deze maand al verboden. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen, maar kunnen geen nieuwe lampen meer invoeren. Het volledige verbod van de halogeenlamp in Europa is voorzien op 1 september 2018.

Het plan voor de uitfasering van de halogeenlamp ontstond reeds in 2009. De Europese Unie argumenteert dat nieuwe technologieën zoals leds een hoog besparingspotentieel bieden. Het energieverbruik van een halogeenlamp bedraagt vaak meer dan vijf keer dat van een energie-efficiënte led. Toch zijn er halogeenlampen die wel efficiënt zijn en in categorie A of B vallen. Het controleren en reguleren hiervan is echter omslachtig en nauwelijks in de praktijk te brengen. Het is vrijwel onmogelijk om de minder efficiënte lampen te weren, maar de efficiënte lampen wel te behouden. Daarom werd beslist om alle halogeenlampen te verbieden, zodat één lijn wordt getrokken die gemakkelijker te handhaven is.

Uit een onderzoek dat Philips Lighting liet uitvoeren door ResearchNow bij 5.015 volwassenen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en België blijkt dat driekwart van de Europese bevolking zich er helemaal niet van bewust is dat halogeenspots sinds 1 september al verboden zijn in Europa. Zweden is het slechtst geïnformeerd (84%). Het Verenigd Koninkrijk volgt met 80%, Duitsland met 77%. In België is 71% van de bevolking niet op de hoogte, in Frankrijk 62%.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Talrijke pv-installateurs hebben klanten die het hogere premiebedrag waarop ze hadden gerekend dreigen te verliezen omwille van de huidige leveringsproblemen van omvormers en zonnepanelen. Volgens Nelectra, de beroepsfederatie voor de[…]

19/09/2022 | SHVAC & ElectroZonnepanelen
Ventilatiespecialist Aldes neemt sectorgenoot Aereco over

Ventilatiespecialist Aldes neemt sectorgenoot Aereco over

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Meer artikels