Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Halogeenlampen verdwijnen in 2018

Gerelateerde onderwerpen :

Halogeenlampen verdwijnen in 2018

© Bouwkroniek

De Europese Unie wil dat lampen die niet binnen het energielabel A of B vallen en dus een hoog energieverbruik hebben, verdwijnen. Gloeilampen zijn intussen helemaal verboden, hoewel hier en daar nog steeds ‘voorraden’ worden verkocht. Zeven jaar geleden werd duidelijk dat ook de halogeenlamp op termijn zou verdwijnen. 1 september 2016 werd lange tijd naar voor geschoven als startdatum voor de uitfasering van de halogeenlamp, die echter een taaie overlever blijkt te zijn.

De uitfasering van halogeenlampen is ondertussen immers uitgesteld tot 2018. De zogenaamde GU10 en par halogeenspots zijn sinds 1 september wel verboden. Winkeliers mogen hun voorraad nog verkopen, maar kunnen dergelijke lampen niet meer invoeren. De reden van het uitstel is dat de led-lamp nog niet klaar zou zijn om op grote schaal de markt van halogeenlampen te vervangen. Dat strookt volgens de installateurs niet met de werkelijkheid: voor elke halogeen-lichtbron is tegenwoordig een aanvaardbaar alternatief in de vorm van led beschikbaar. Bovendien komen voortdurend nieuwe toepassingen op de markt.
LightingEurope, de organisatie die de belangen van de industriële verlichtingssector in Europa vertegenwoordigt, wilde de uitfasering liever uitstellen tot 2020, maar het is dus 2018 geworden. Led-verlichting is in talrijke variaties beschikbaar voor vrijwel alle toepassingen, is energiezuinig en wordt al volop toegepast in de verlichtingssector.
Installateurs die nog halogeenlampen opnemen in een lichtplan vormen een absolute minderheid, net als de weinige consumenten die zich om één of andere reden halsstarrig blijven vastklampen aan halogeenlampen. Leveranciers hebben de overstap van halogeen naar led zowel mentaal als in de praktijk allang gemaakt.
Wel blijkt dat consumenten niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de nakende verdwijning van de halogeenlamp. Een onderzoek van Philips Lighting maakt duidelijk dat driekwart van vijfduizend ondervraagden in verschillende EU-landen nog nooit van het toekomstige verbod hadden gehoord.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Slimme groene technologie voor moderne koppelwoning

Slimme groene technologie voor moderne koppelwoning

Naar een ontwerp van het architectenbureau Gevaert & Vanheuverswyn uit Kruisem (fusie van de gemeenten Kruishoutem en Zingem) werd in Eke een bijzondere koppelwoning gerealiseerd: niet de klassieke twee gekoppelde halfopen bebouwingen, maar[…]

19/02/2019 | MilieuSHVAC & Electro
Doorgedreven klimaatplan stimuleert tewerkstelling en bouw

Doorgedreven klimaatplan stimuleert tewerkstelling en bouw

Shm’s kunnen zonnepanelen terugverdienen

Shm’s kunnen zonnepanelen terugverdienen

Bib Permeke in het groen

Bib Permeke in het groen

Meer artikels